Kumaja verkosto

Kumahdus 4/2019

Hei,

Pääsiäisen ja vapun väliin ehtii Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Esitys: Järjestölähtöisen auttamistoiminnan tehokkuus esiin ja sote-järjestöille edustus sote-järjestäjän rakenteisiin
  3. Järjestöjen toiminnan kuvaus käynnissä Uudellamaalla
  4. Uusi eduskunta aloitti työnsä - sote-uudistuksesta ei vielä tietoa
  5. Potkua yhdistyksen osaamisen tunnistamiseen Loviisassa - Ge föreningsverksamheten en kick – identifiera föreningens kompetens nu och i framtiden! Kumajas Nätverksträff i Lovisa
  6. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan – koskee myös järjestöjä
  7. Kumajan materiaalipankista esitykset talteen
  8. Kumajan kyläilykierros
  9. Kumajan esittelykierros - Lea Tasala

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19

Huhtikuu on tänä vuonna hyvin vilkas kuukausi! Pääsiäisen ja vapun lisäksi samalla kuukaudelle osuivat eduskuntavaalit. Jännittävät käänteet politiikassa eivät tokikaan vaaliyöhön päättyneet, vaan Kumaja seuraa uuden hallituksen ja sen ohjelman muodostamista tiiviisti.

Politiikan kiemuroista riippumatta järjestöt ovat kaikissa tilanteissa ja malleissa tärkeitä yhteistyökumppaneita sote-palvelujen järjestäjälle. Toimiakseen yhteistyö tarvitsee raamit ja rakenteet. Järjestöjen työryhmä kokosi esityksen tällaisista yhteistyön rakenteista ja se julkaistiin huhtikuun alkupuolella. Esityksestä voit lukea lisää tässä uutiskirjeessä.

Lisäksi tässä kirjeessä mm. kerromme miten on lähtenyt käyntiin työ järjestöjen toiminnan kuvaamiseksi, uudesta saavutettavuuslaista ja tapaamme jälleen uusia järjestöjä sekä uuden kumajalaisen!

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Esitys: Järjestölähtöisen auttamistoiminnan tehokkuus esiin ja sote-järjestöille edustus sote-järjestäjän rakenteisiin

kirjainveistos_uutiskirje
Uusmaalaisista sote-järjestöistä koostuva työryhmä luovutti esityksensä järjestöjen ja sote-palvelujen järjestäjän yhteistyön toimivista rakenteista 10.4.2019 Uudenmaan maakunnan valmistelun muutosjohtaja Markus Sovalalle ja sote-muutosjohtaja Timo Aronkydölle.

Esitystä alettiin valmistella vastauksena huoleen sellaisen järjestölähtöisen auttamistyön asemasta, joka on lähellä julkista palveluntuotantoa. Järjestöt toteuttavat huomattavan määrän auttamistoimintaa, joka muistuttaa joltain osin markkinoilla tuotettuja palveluita. Työryhmä sai toimeksiannon esityksensä tekoon Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovalalta.
Lue lisää

3. Järjestöjen toiminnan kuvaus käynnissä Uudellamaalla

toiminnankuvaus_typaja_20190408_uutiskirje
Järjestökentän toiminta on hyvin monipuolista ja sen kautta vastataan erittäin monenlaisiin tarpeisiin ja haasteisiin.

Tämä järjestötoiminnan tilkkutäkki näyttäytyy monelle toimijalle sekavana ja useasta suunnasta onkin toivottu järjestöjen toimintaa kokoavaa kuvausta, joka selkiyttäisi järjestökentän toimintoja. Kumaja on yhdessä uusmaalaisten järjestöjen kanssa tarttunut tähän haasteeseen ja kuvauksen työstäminen on alkanut.

Järjestöjen toimintojen kuvausta on Uudellamaalla työstetty kahdessa Kumajan järjestöjen toimijoille pidetyssä työpajassa. Ensimmäiseen työpajaan 8.4. oli kutsuttu järjestötoimijoita mahdollisimman monen …
Lue lisää

4. Uusi eduskunta aloitti työnsä - sote-uudistuksesta ei vielä tietoa

jrjestkaista_uutiskirje
Uusi eduskunta valittiin 14.4.2019 ja 24.4.2019 se kokoontui ensimmäiseen täysistuntoonsa. Hallitustunnustelut ovat vaalivoittaja SDP:n johdolla käynnissä ja varsinaisten hallitusneuvottelujen odotetaan alkavan vapun jälkeen.

Vielä on aikaista sanoa, mitä tämä tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiselle tai järjestöjen roolille uudistuksessa. Puolueet eivät ole kovin selväsanaisesti vaalien alla tai vaalien jälkeen ottaneet kantaa siihen, millaista sote-uudistusta ne haluaisivat seuraavaksi edistää. Kriittisiä kantoja on …
Lue lisää

5. Potkua yhdistyksen osaamisen tunnistamiseen Loviisassa - Ge föreningsverksamheten en kick – identifiera föreningens kompetens nu och i framtiden! Kumajas Nätverksträff i Lovisa

Työpajassa tusseja ja lego-palikoita
Yhdistyksen osaaminen on toiminnassa mukana olevien ihmisten osaamisen summa. Tämän osaamisen tunnistaminen on yhdistyksen elinehto.

Koulutuksessa syvennytään sanoittamaan osaamista, jota yhdistykset tarvitsevat toiminnassaan nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

6. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan – koskee myös järjestöjä

siirtymajat-aikajana_uutiskirje
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Lailla toteutetaan Suomessa EU:n saavutettavuusdirektiiviä, jonka mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja.

Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Laki velvoittaa organisaatioita tekemään verkkosivustoista ja mobiilisovelluksista saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Tämä tarkoittaa verkkopalveluiden toteuttamista ns. WCAG-kriteeristön mukaisesti siirtymäaikojen puitteissa. Laki koskee pääosin viranomaisen asemassa toimivia organisaatioita, …
Lue lisää

7. Kumajan materiaalipankista esitykset talteen

tapahtuma-kumaja-10
Näitkö Kumajan tapahtumassa todella hyvän esityksen? Tai ehkä et päässyt kiinnostavaan tapahtumaan paikalle ja haluaisit tietää, mistä siellä puhuttiin?

Kumajan materiaalipankkiin kerätään tapahtumissamme näytetyt esitykset, joiden julkaisuun saamme luvan. Lisäksi materiaalipankkiin kootaan talteen muuta kiinnostavaa materiaalia, johon voi olla tarve palata myöhemmin.

Tutustu materiaalipankkiin

8. Kumajan kyläilykierros

Emyn toiminnanohjaaja Tiina Pajula taustallaan Emyn kuvataideryhmän töitä
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Keväisten auringon säteiden saattelemana kumajalaiset matkasivat vierailulle Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry:n upouuteen kohtaamispaikkaan Valoemyyn Olarissa. Paikan päällä oli jo toiminta käynnissä, minkä lomassa tilaa sisustettiin viihtyisäksi. Emyn toiminnanohjaaja Tiina Pajula (kuvassa taustallaan Emyn kuvataideryhmän töitä) toimi oppaana niin uuteen kohtaamispaikkaan kuin Emyn toimintaan.
Lue lisää
Kevätauringon heräillessä Kumaja kävi kylässä Osallisuuden aika ry:ssä.

Juttelimme projektipäällikkö Anni Sunervon ja puheenjohtaja Vilma Vähämaan kanssa.
Lue lisää

9. Kumajan esittelykierros - Lea Tasala

leatasala_uutiskirje
Kumaja sai uuden asiantuntijan joukkoonsa, kun Lea Tasala aloitti huhtikuussa. Lea tulee sijaistamaan Elisa Lipposta.

Tervetuloa Lea!

Lue täältä Lean esittely