Kumaja verkosto

Kumahdus 12/2019

Hei,

Ilmassa on jo joulun taikaa ja postilaatikoissa kumahtelee Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista.
Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
 1. Kumajan kuulumiset
 2. Sanna Marinin hallitus aloitti työnsä
 3. HUSin asemasta osana Uudenmaan erillisratkaisua yksimielinen esitys
 4. Kumaja ja sote-järjestöt antoivat lausunnon Uudenmaan sote-valmistelijoille
 5. Kohti timanttista järjestöyhteistyötä kunnissa
 6. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen Vantaalla
 7. Vammaistoimijoiden tapaaminen Helsingissä
 8. Kohtaamisia perhekeskuksessa -teemapäivä Espoossa
 9. Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi II
 10. Ilmoita tulevan vuoden tapahtumista Uusimaalaiset.fi-verkkopalvelussa
 11. Kumajan kyläilykierros

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19

Ken Kumajaan kurkottaa, se mahtavaa yhteistyötä saa
(Kumajan suunnittelupäivässä keksittiin sananlaskuja)

Joulukuun alku on ollut poliittisesti vilkasta, kun hallitus vaihtui pikavauhdilla Antti Rinteen hallituksesta Sanna Marinin hallitukseksi. Joulukuun lopussa odotetaan puolestaan tietoa Uudenmaan erillisratkaisusta, kun neuvottelujen tulokset on määrä julkistaa.

Vaikka tilanteet muuttuvat, se että järjestöt tekevät paljon arvokasta työtä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi pysyy. Tätä työtä Kumaja haluaa tuoda esille kuvauksella järjestöjen hyte-toiminnasta. Kuvausta on muokattu verkkokyselyn kautta saatujen kommenttien perusteella. Nyt joulu-tammikuussa pyydämme kuvaukseen kommentteja kuntien ja kuntayhtymien asiantuntijoilta. Tavoitteemme kun on, että kuvaus järjestöjen toiminnasta hyödyttäisi esimerkiksi virkamiehiä ja päättäjiä. Valmis kuvaus julkistetaan vuoden 2020 puolella.

Vaikka joulu on vasta tulossa, otetaan tässä uutiskirjeessä jo katsaus tulevaan vuoteen. Paljon kiinnostavia tapahtumia on jälleen luvassa ja osaan voi jo ilmoittautuakin.

Kumaja kiittää vuodesta 2019! Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2020!

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Sanna Marinin hallitus aloitti työnsä

jaatynyt-puu_uutiskirje
Sanna Marin nousi Suomen uudeksi pääministeriksi tiistaina 10.12.2019. Presidentti Sauli Niinistö nimitti Marinin sekä samalla koko uuden hallituksen iltapäivällä. Antti Rinteen hallituksen jätettyä eronpyyntönsä käytiin hyvin nopeat hallitusneuvottelut.

Sanna Marinin hallituksessa jatkavat SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP, eli samat puolueet kuin edellisessä hallituksessa. Marinin hallitus jatkaa Rinteen hallituksen hallitusohjelman toteuttamista. Näin ollen sote-uudistusta jatketaan laajoihin itsehallinnollisiin alueisiin pohjautuen. Krista …
Lue lisää

3. HUSin asemasta osana Uudenmaan erillisratkaisua yksimielinen esitys

Katukyltti Uudenmaankatu-Nylandsgatan taustallaan vihreitä lehtiä
Sote-uudistukseen liittyvän Uudenmaan erillisratkaisun selvittäminen etenee. Uudenmaan erillisratkaisun selvityksen HUSia pohtinut työryhmä esittää yksimielisesti ratkaisua, jossa erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi ensisijaisesti itsehallinnollisilla alueilla eli maakunnilla.

HUS vastaisi puolestaan Uudenmaan alueella kiireellisestä erikoissairaanhoidosta, vaativasta ja yliopistosairaalalle kuuluvasta erikoissairaanhoidosta. HUS vastaisi myös muista erikoissairaanhoidon palveluista niiltä osin kuin maakunnat eivät niitä järjestä. HUSin järjestämisvastuu olisi toissijaista ja perustuisi lakiin. Tarkemmin HUSin ja maakuntien …
Lue lisää

4. Kumaja ja sote-järjestöt antoivat lausunnon Uudenmaan sote-valmistelijoille

kirjainveistos_uutiskirje
Kumaja ja uusmaalaisista sote-järjestöistä koostuva työryhmä antoi marraskuun lopussa lausunnon Uudenmaan sote-erillisratkaisun valmistelijoille.

Lausunnolla haluttiin muistuttaa valmistelijoita siitä, että riippumatta siitä, millainen Uudenmaan sote-ratkaisu tulee lopulta olemaan, sillä on suuria merkityksiä järjestöjen toimintaympäristölle. Jotta sote-uudistuksen tavoitteet voivat toteutua, on uudistusta alusta asti suunniteltava ja toteutettava yhdessä sote-järjestöjen kanssa.
Lue lisää

5. Kohti timanttista järjestöyhteistyötä kunnissa

kirjoituskone_kahvia_uutiskirje
Kumaja kirjoitti yhdessä Järjestö 2.0-ohjelmakokonaisuuteen kuuluvien Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hankkeiden kanssa Kuntaliiton blogiin siitä, kuinka kuntien järjestöyhteistyöstä saadaan timanttista.

Kohti timanttista järjestöyhteistyötä
”Kun järjestöt voivat hyvin, asukkaat voivat paremmin.”, kiteyttivät erään keskisuomalaisen kunnan asiantuntijat kuntien ja järjestöjen yhteistyön merkityksen. Järjestöyhteistyö voi olla kunnalle se “timantti”, jonka avulla edistetään asukkaiden hyvinvointia ja lisätään …
Lue lisää

6. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen Vantaalla

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen 28.1.2020
Päihde- ja mielenterveysjärjestöt tapaavat jälleen vuoden vaihteen jälkeen. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.

Aika: 28.1.2020, klo 9.00 - 11.00.
Paikka: Mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry:n tiloissa, Leinikkitie 22, Vantaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

7. Vammaistoimijoiden tapaaminen Helsingissä

Vammaistoimijoiden tapaaminen 11.2.2020
Ennakkotieto: Kutsumme sinut vammaistoimijoiden tapaamiseen helmikuussa.

Tilaisuudessa kuulet ajankohtaisia asioita sote- ja maakuntauudistuksesta, sekä siitä mitä Kumajassa on meneillään. Lisäksi pohdimme yhdessä sitä, miten saamme vammaisjärjestöjen työn entistä näkyvämmäksi.

Aika: 11.2.2020, klo 14.00 - 18.00
Paikka: Braille-sali, Iiris-keskus, Marjaniementie 74, Helsinki

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

8. Kohtaamisia perhekeskuksessa -teemapäivä Espoossa

Piirretyssä kuvassa lapsi on kiipeämässä naisen syliin ja vieressä hymyilevä mies, lisäksi Perheet keskiöön -, LAPE- ja Kumaja-hankkeiden logot
Kohti kuntien sivistys-, sosiaali- ja terveystoimien, järjestöjen ja yhteisöjen yhteistä työtä!

Lämpimästi tervetuloa mukaan muodostamaan yhteistä kuvaa Espoon lapsi- ja perhelähtöisestä työstä, sen vahvuuksista ja kehittämiskohteista sekä miettimään konkreettisia toimenpiteitä yhteisen työn kehittämiseen.

Aika: 13.2.2020, klo 9–18.

Päivä sisältää kolme samansisältöistä työpajaa, joista voit valita, mihin osallistut. Kahteen ensimmäiseen työpajaan kutsumme mukaan luokallisen koululaisia. Viimeiseen työpajaan kutsumme alueen lapsiperheitä
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

9. Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi II

Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi II
Järjestyksessään toinen Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi järjestetään laskiaistiistaina 25.2.2020 Helsingissä.

Tulevaisuusfoorumin ohjelma julkaistaan vuoden 2020 puolella. Varmasti voi kuitenkin luvata innostavia puheenvuoroja ja tärkeitä näkökulmia. Pääroolissa on tälläkin kertaa järjestöjen yhteinen työ parhaan mahdollisen yhteisen tulevaisuuden muovaamiseksi.

Päivä kannattaa laittaa kalenteriin jo nyt. Ilmoittautuminen aukeaa tammikuussa.

10. Ilmoita tulevan vuoden tapahtumista Uusimaalaiset.fi-verkkopalvelussa

haeteemoittain_uutiskirje
Ilmoita talven ja kevään toiminnasta!

Vuodenvaihteessa on hyvä ilmoittaa talven ja kevään 2020 toiminnasta ja tapahtumista, toimitiloista, harjoitteluista, opinnäytetöistä sekä vapaaehtoistehtävistä maksuttomasti Uusimaalaiset.fi:ssä.
Lue lisää

11. Kumajan kyläilykierros

vihdin-reuma_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Kumaja tapasi Vihdin Reumayhdistyksen puheenjohtajan Anna-Maija Hiitolan (kuvassa). Vihdin Reumayhdistyksen tarkoituksena on toimia vertaistuen tarjoajana ja tukijana liikuntaelinsairauksia sairastaville henkilöille Vihdin alueella ja tukea näitä henkilöitä elämässä.
Lue lisää
Kumaja kävi kyläilemässä Kansalaisareenan luona Kalliolan Setlementtitalolla Helsingin Kalliossa. Jututimme siellä hiljattain valittua uutta toiminnanjohtajaa Elina Varjosta vapaaehtoisuudesta ja kansalaisyhteiskunnasta.
Lue lisää
hyv-joulua-uutiskirje