Kumaja kylässä: Kaippari ry

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kumaja pääsi toukokuun lopussa Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n juttusille. Yhdistyksen toiminnasta meille kertoivat toimintavastaava Marjo Kaartinen (kuvassa edessä keskellä, vieressään Oili) sekä Yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Sundman (vasemmalla vieressään Teti, Nina, Hanada ja Myassar). Vinkin tähän haastattelun antoi Klubbhus Fontana.

1. Järjestö ja toiminta pähkinänkuoressa.

Kaippari ry tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyö Karjaalla. Matalan kynnyksen kohtaamispaikkanamme toimii Kaipparin Tupa Karjaan keskustassa. Pääpaino toiminnassa on käsillä tekemisessä, toimintaamme kuuluu mm. puutyöverstas, ompelimo, kutomo ja kirpputori. Toiminta perustuu vertaisuuteen ja kuntoutujat saavat ja antavat vertaistukea toiminnan ohella käytävissä keskusteluissa. Yritämme saada nuoria mukaan toimintaan jo ennaltaehkäisevässä vaiheessa tarjoamalla heille mielekästä tekemistä. Lisäksi teemme edunvalvontaa, tukitoimintaa, kerhotoimintaa ja olemme mukana järjestämässä tilaisuuksia yhteistyössä muiden yhdistystoimijoiden kanssa. Meillä on erilaisia kerhoja, joissa liikutaan yhdessä, tehdään käsitöitä ja keskustellaan. Yhdistyksemme kautta voi saada myös opastusta älypuhelimen tai internetin käyttöön. Laitamme pystyyn uusia kerhoryhmiä kiinnostusta herättäneiden teemojen pohjalta. Aiheina on ollut esimerkiksi savuttomuus ja tupakoinnin lopettaminen tai valokuvaus. Yhdistyksemme on Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistys.

 

2. Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhteistyön etu on se, ettei tarvitse tehdä kaikkea itse. Lisäksi monesti samat ihmiset toimivat eri yhdistyksissä. Yhteistyöllä jokaisen ydinosaaminen tulee näkyväksi. Raaseporin alueella on paljon pieniä yhdistyksiä, jotka eivät pysty yksin järjestämään isoja tapahtumia mutta yhteistyöllä saamme enemmän aikaan. Olemme järjestäneet yhteistyössä esimerkiksi Asunnottomien yö ja Livsloppet -tapahtumia. Yhteistyön avain on yhteiset päämäärät, johon kaikki osapuolet voivat sitoutua.

Teemme yhteistyötä mm. Klubbhus Fontanan, Elävän musiikin yhdistyksen, Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen, Ratatuvan ja Olka-verkoston kanssa mm. omaisille ja sairastuneille suunnattujen messujen muodossa. Lisäksi teemme yhteistyötä Taiteen Sulattamon, lähialueiden mielenterveysyhdistysten sekä Hangon ja Raaseporin omaistoimikunnan kanssa.

 

3. Terveiset seuraavaan sote-uudistuksen valmisteluun

Tulevaisuuden osalta mietityttää, miten yhdistysten rahoituksen käy, jos päättäjät ovat muualla kuin missä toiminta on. Tällöin päättäjiltä puuttuu paikallistuntemus.

 

4. Kenestä haluaisitte kuulla tässä järjestösarjassa seuraavaksi?

Karjaan Ratatupa ry:stä.

 

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.