Kumaja Kylässä: Kansalaisareena ry

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kumaja kävi kyläilemässä Kansalaisareenan luona Kalliolan Setlementtitalolla Helsingin Kalliossa. Jututimme siellä hiljattain valittua uutta toiminnanjohtajaa Elina Varjosta vapaaehtoisuudesta ja kansalaisyhteiskunnasta. Kansalaisareenasta juttua toivoi Goodwill ry.

Järjestö ja sen toiminta pähkinänkuoressa?

Kansalaisareenan toiminnan ytimessä on vapaaehtoistoiminta ja sen asema. Tähän liittyen tehdään paljon yhteistyötä erilaisten verkostojen kautta ja mm. tuetaan vapaaehtoiskoordinaattorien Valikko-verkostoja valtakunnallisesti. Kansalaisareena järjesti juuri webinaarin vapaaehtoistehtävien paketoinnista ja suunnittelusta. Kansalaisareenan opinto- ja koulutustoimintaa kehitetään jatkossa ja siksi hiljattain liityttiin opintokeskus Kansalaisfoorumin. Vuosittain jaetaan tunnustus myös Vuoden vapaaehtoiselle, johon kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia.

Vapaaehtoistoiminnan edistämiseen liittyy myös osallistuminen yhteiskunnallisen keskusteluun ja lain säädäntöön vaikuttaminen asioissa, jotka liittyvät vapaaehtoisten ja yhdistysten toiminnan edellytyksiin. Tämän lisäksi tiedon tuotanto ja tiedon esille tuominen on osa Kansalaisareenan tehtäviä. Kansalaisareenan toiminta käytännössä tapahtuu paljon verkostoissa ja kumppanuudessa muiden toimijoiden kanssa.

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhteistyössä ei saa unohtaa luottamuksen rakentamista alkuvaiheena. On etsittävä ja löydettävä yhteisiä teemoja ja yhteisiä haasteita, joihin tarttua. Sellaisia voisi löytyä mm. kansalaisyhteiskunnan tilasta ja yhteiskunnallisesta osallisuudesta. On tärkeää kuitenkin päästä korkean tason pohdinnoista konkreettisiin sisältöihin ja toimintaan.

Minkälaisia terveisiä haluaisitte lähettää sote-valmisteluun?

Kehottaisimme järjestöjä miettimään ja sanoittamaan omaa asemoitumistaan ihmisten polulla sote-keskusta ennen ja sen jälkeen. Tärkeä kysymys julkisen sektorin näkökulmasta on se, miten järjestön toiminta kytkeytyy asiakaspolulle. Palvelutoiminnan ja järjestötoiminnan linkit tarvitsevat lisää näkyvyyttä ja avoimuutta, jotta yhteistyötä voi syntyä rakenteissa ja liittymäpinnoissa.

Kenet haluaisitte haastaa seuraavaksi tähän juttusarjaan?

Naisten Kartano, jolla on ainutlaatuista naisten erityistarpeet huomioivaa toimintaa.

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.