Kumaja Kylässä: Lohjan Monitoimikeskus

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kumaja tutustui Lohjan Monitoimikeskuksen toimintaan videoneuvottelun välityksellä. Järjestön toiminnasta kertoivat johtaja Arto Halme ja suunnittelija Jana Riisalo.

Järjestö ja toiminta pähkinänkuoressa

Perustoimintamme on monikulttuurisia kohtaamisia, kotoutumista ja työllistämistä tukevaa toimintaa. Toimintamme toteutetaan STEAn rahoituksella. Toimintaamme kuuluu Kielikahvila, suomen kielen keskustelukerho, Opi Suomea -ryhmä sekä englanninkielinen Language cafe. Jalkapalloryhmämme on kokoontunut perjantaisin ja olemme järjestäneet myös kolme jalkapalloturnausta. Säännöllisiä tapahtumiamme ovat Aamiaistoiminta, nuotiokahvit ja makkaranpaisto Lindkullan pihapiirissä. Koronan myötä kesälle suunnitellut tapahtumat on siirretty odottamaan tulevaa.

Toimintamme taustalla on asiantunteva yhdistyksen hallitus, joka on mahdollistanut myös vahvan yhteistyön Lohjan kaupungin kanssa. Tämä tarkoittaa yhteistyötä esimerkiksi Paikka auki -avustuksella työllistettävien nuorten työllistämistä ja sitä että kaupungin työntekijät voivat antaa työaikaresurssiaan käyttöömme. Kaupunki tarjoaa myös tiloja käyttöömme. Olemme olleet myös kouluttamassa kaupungin työntekijöitä koulutuspäivissä työpajojen ja luentojen kautta. Täydennämme kaupungin palveluita omalla asiantuntijuudellamme. Tähän pyrimme toteuttamalla tavoitteidemme mukaista laadukasta toimintaa.

Uusia avauksia Monitoimikeskuksen toiminnassa Koronan myötä ovat olleet Instagram iskut sekä live-lähetykset, joissa Monitoimikeskuksen ohjaajat ovat tehneet lähetyksiä eri paikoista ja katsojilla on ollut mahdollisuus olla mukana kommentoiden sekä kysellen lähetyksen aikana. Näistä live-lähetyksistä on tehty myös Suomi kuuluu -podcasteja. Lisäksi opastamme asiakkaitamme digilaitteiden käyttöön.

Lisäksi olemme järjestäneet Kesätreffejä 1.6. alkaen, joissa mukana ovat suomenkielenkaverit. Käymme yhdessä rannalla, liikumme luonnossa ja pelaamme mölkkyä. Lisäksi ystäväpuhelimemme toimii, johon voi soittaa, jos kokee olonsa yksinäiseksi. Kielikahvilamme muuttui karanteenikahvilaksi verkossa. Se toteutetaan tiistaisin ja torstaisin Facebookissa ja Instagramissa live-lähetyksenä.

Mikä on mielestänne tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhteistyössä keskeistä on hyvien vinkkien jakaminen ja hyödyntäminen. Avoin ja selkeä vuorovaikutus takaa sen, ettemme tee päällekkäistä toimintaa muiden järjestöjen kanssa. Teemme kaikki hieman erilaista toimintaa samalle ihmisjoukolle.

Marttojen kanssa olemme järjestäneet leipomisillan sekä syyrialaisen illan yhteistyössä Laurean opiskelijoiden kanssa. Martat ovat tarjonneet myös tilojaan käyttöömme. Lisäksi olemme jakaneet hyviä käytäntöjä myös laajemmin esimerkiksi Helsingistä Monika Naisten kanssa ja Tampereelta Setlementti Mattilan kanssa. Ohjausryhmäyhteistyötä teemme Apuomena ry:n kanssa.

Millaisia terveisiä haluatte lähettää sote-uudistuksen valmisteluun?

Kun valmistelussa tulee tilaisuus käydä keskusteluja järjestöjen kanssa, tuomme mielellämme mukaan osaamisemme ja asiantuntijuudemme hyödynnettäväksi.

Kenet haluatte haastaa seuraavaksi juttusarjaan?

Resurssipankkihankkeen järjestötila Raaseporissa.

Linkki: https://www.raasepori.fi/sosiaali-ja-terveydenhuolto/maahanmuuttajatoimisto/resurssipankki-hanke-jarjestotila-raaseporissa

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.