Kumaja kylässä: Osallisuuden aika ry

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kevätauringon heräillessä Kumaja kävi kylässä Osallisuuden aika ry:ssä. Juttelimme projektipäällikkö Anni Sunervon ja puheenjohtaja Vilma Vähämaan kanssa. Kuvassa ollaan nuorten mökkireissulla Vilma on toinen oikealta ja Anni kuvan oikeassa laidassa, muut kuvassa olijat ovat vasemmalta katsoen Aino Taipalus, Melissa Heenbatantirige ja Yonatan Gebrenegus.

Toimintanne pähkinänkuoressa

Osallisuuden aika ry on lastensuojelun asiakkaiden ja ammattilaisten osallisuutta edistävä yhdistys. Osallisuuden aika edistää yhteistoiminnallista lastensuojelutyötä ja lapsiperheiden palveluiden kehittämistä. Tarkoitus on, että lastensuojelussa olevat ja olleet nuoret kehittävät lastensuojelua oman kokemuksensa pohjalta yhdessä ammattilaisten kanssa.

Yhteiskehittäminen on Osallisuuden ajan toiminnan ytimessä. Toiminnan tärkein osa on joka toinen viikko kokoontuva nuorten ryhmä, jossa on mukana lastensuojelun entisiä asiakkaita, ammattilaisia sekä toisinaan myös esimerkiksi opiskelijoita. Nuorten ryhmä on avoin kaikille halukkaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelun asiakkaana olemisesta. Omaa taustaa ei tarvitse ryhmän toiminnassa avata, jos ei halua. Ryhmä ei siis toimi pelkästään vertaistukiryhmänä vaan tarkoitus on kehittää lastensuojelua. Ryhmän tapaamiselle tarjotaan puitteet ja toiminnan vetämisestä ovat vastuussa yhdessä ammattilaiset ja vertaisohjaaja. Teemat, joita ryhmä käsittelee, nousevat kuitenkin ryhmästä itsestään. Ryhmään mukaan tulevilta nuorilta ei edellytetä sitoutumista, mutta käytännössä lähes kaikki nuoret ovat ryhmän toiminnassa pidemmän aikaa mukana. Mukaan saa tulla jo ennen täysi-ikäistymistä, eikä yläikärajaa ole.

Yhdistys konsultoi ja kouluttaa kunnissa ja eri lastensuojelulaitoksissa, joissa halutaan lisätä omassa toiminnassaan olevien nuorten osallisuutta. Nuorten kehittäjäryhmä myös kutsuu toisinaan ryhmän ulkopuolisia ammattilaisia mukaan kehittämään ja tästä on saatu hyvää palautetta. Lobbaamme ja teemme paljon vaikutustyötä.  Olemme olleet mukana puhumassa jälkihuollon ikärajan noston puolesta 25 vuoteen. Olemme myös ajaneet lastensuojelun sosiaalityöntekijöille sitovaa asiakasmitoitusta. Yhdistyksen toiminnassa mukana olevia nuoria kutsutaan myös paljon puhujiksi yliopistoihin, korkeakouluihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja seminaareihin.

Tärkeintä järjestöjen välisessä yhteistyössä

Osallisuuden aika tekee paljon yhteistyötä toisten järjestöjen kanssa. Yksi tärkeä yhteistyön foorumi on Voima vaikuttaa -verkosto, joka kokoaa nuoria kokemusasiantuntijatoimijoita. Verkosto järjestää tapaamisia, joissa käsitellään yhdessä jotain suurempaa teemaa. Lisäksi teemme yhteistä vaikuttamistyötä. Toisten lasten ja perheiden kanssa toimivien järjestöjen kanssa järjestetään myös yhdessä isompia tapahtumia, kuten valtakunnallinen Nuorten Päivä lastensuojelun nuorille.

Yhdistys tekee yhteistyötä eri kuntien kanssa. Keväällä Espoossa ja Vantaalla lastensuojelussa aloittaa omat kehittäjäryhmät, joita lähtee mukaan vetämään vertaisohjaaja yhdistyksestä. Suurin osa yhdistyksen toiminnassa mukana olevista nuorista tulee jälkihuollon ohjaamina ja tavoite olisikin, että siellä yhdistys tunnettaisiin ja osattaisiin ohjata nuoria mukaan toimintaan.

Muuta yhteistyötä on tehty esimerkiksi Praksis-verkoston toimijoiden kanssa. Helsingin yliopiston kanssa on tehty yhteistyötä sosiaalityön opetukseen liittyen. THL:n ja Soccan kanssa on ollut projekteja, joihin on välitetty kokemusasiantuntemusta. Soccan kanssa on myös kehitetty peli, jonka kautta laitoksissa voidaan työstää nuorten osallisuutta.

Yhdistyksen vaikuttavuus tulee nimenomaan yhteistyöstä!

Jonkinlainen sote-uudistus on varmasti tulossa. Mitä terveisiä sen valmistelijoille?

Lastensuojelu ei nyt ole kunnissa tasalaatuista ja käytännöt vaihtelevat paljon. Kuitenkin esimerkiksi lastensuojelulaki on jo todella hyvä sisällöltään. Ongelma on siinä, että sitä ei noudateta. Laissa esimerkiksi kirjataan millaisia sisältöjä asiakassuunnitelmassa pitäisi olla, mutta suuri osa kunnista ei edes tee asiakassuunnitelmia. Paperilla asiat on aika hyvin – sitä ei tarvita lisää, mutta sisällöt pitäisi viedä käytäntöön.

Nuori haluaa yhden ihmisen, jolla on aikaa. Ja apua juuri silloin, kun sitä tarvitsee.

Kenet haastatte mukaan?

Puolellesi ry:n NOJA-toiminnan

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.