Kumaja kylässä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Yleensä Kumaja kyläilee järjestöjen luona, mutta eräs kesävierailumme kohde olikin yritys – joka jakaa tavaraa ilmaiseksi ja jonka toiminnassa on mukana kymmeniä vapaaehtoisia. Kyseessä on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, jonka arkea meille valotti Heli Uusitalo. Kuvassa Heli on Näprän ilmaistukussa, josta esimerkiksi päiväkotiryhmät saavat hakea askartelumateriaaleja käyttöönsä.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus pähkinänkuoressa

Kierrätyskeskus on yleishyödyllinen yritys. Kierrätyskeskuksen tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa yleistä ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. 

Käytännössä myymme kierrätysmyymälöissämme kaupunkilaisten lahjoittamia kierrätystavaroita, uusiotuotteita ja kädentaitomateriaaleja, takuuhuollettuja kodinkoneita, polkupyöriä sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Lisäksi noin kolmasosa Kierrätyskeskukselle lahjoitetuista tavarasta annetaan myymälöidemme ilmaisosastoilla. Vuonna 2017 Kierrätyskeskukselle lahjoitettiin yli 4 miljoonaa tavaraa, joista 1,4 miljoonaa annettiin ilmaiseksi eteenpäin. Jaamme tietoa ympäristöasioista ja vinkkejä kestävään elämäntapaan. Tarjoamme ympäristökoulutusta lapsille ja kasvatusalan ammattilaisille sekä yrityksille ja yhteisöille. 

Tarjoamme työttömille työnhakijoille määräaikaisia työtehtäviä ja tukea jatkotyöllistymiseen. Iso osa henkilöstöämme on erilaisen tuetun työn piirissä. Heille Kierrätyskeskus tarjoaa omia koulutuksia sekä työhönvalmennusta. 

Kierrätyskeskus on siitäkin erilainen yritys, että meillä on myös vapaaehtoistehtäviä. Vapaaehtoiset voivat esimerkiksi olla apuna tapahtumissa ja talkoissa, auttaa myymälöiden ilmaisosastoilla ja somistuksessa, askarrella tai toimia ympäristöasiantuntijoidemme apuna esimerkiksi lasten ympäristöleireillä. Tällä hetkellä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksella on noin 60 aktiivista vapaaehtoista. 

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä? 

Vaikka Kierrätyskeskus ei olekaan järjestö, teemme yhteistyötä vapaaehtoistoimintaan liittyen esimerkiksi Valikko-verkostojen kautta. Yhteistyössä hedelmällisintä on vertaisoppiminen ja -kehittäminen. On tärkeää oppia tuomaan esiin mm. sitä, millaista osaamista vapaaehtoinen eri tehtävistä saa. Vapaaehtoistoiminnan esillä pitämisestä hyötyvät kaikki toimijat. 

Terveisenne sote- ja maakuntavalmisteluun?

Kierrätyskeskuksen näkökulmasta uudistus näkyy eniten työllistämisessä. Vielä on kuitenkin hyvin epäselvää, mitkä asiat tarkalleen muuttuvat ja missä vaiheessa. Joka tapauksessa meille on tärkeää, että yhteistyö työvoimatoimijoiden kanssa jatkuisi saumattomana. 

 

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.