Kumaja kylässä – Porvoon yhdistyskeskus ry

 Aihe: Kumaja kylässä

Kumaja on aiemminkin ollut yhteydessä Porvoon Yhdistyskeskuksen kanssa ja nyt koronatilanteen takia haastattelu tehtiin sähköpostitse. Kysymyksiin vastasi yhdistyksen puheenjohtaja Eila Kohonen. 

Järjestö ja toiminta pähkinäkuoressa 

Porvoon Yhdistyskeskus ry – Borgå Föreningscentral toimii Porvoon ja sen lähikuntien vammais-, kansanterveys-, eläkeläis-veteraani-, sekä hyväntekeväisyystyötä tekevien yhdistysten yhteenliittymänä. Yhdistys on perustettu 31.5.1999. Aikaisemmin yhdistyksen nimi oli Porvoon seudun vammaisyhdistysten yhteistyöjärjestö ry. 

Yhdistyksessä on tällä hetkellä 63 jäsenyhdistystä ja sitä kautta yli 10 000 henkilöjäsentä. Yhdistyksellä on yksi palkattu kokopäiväinen työntekijä, toiminnanohjaaja Nina Koskela, ja kahdeksan muuta palkkatuella työllistettyä.   

Yhdistyksellä on kolme toimipistettä: Kumppanuustalo Mitta Porvoon keskustassa, Hyvinvointikeskus Gammelbackan asuinalueella ja Kortteliässä Kevätkummun asuinalueella. Näissä kaikissa toimipisteissä työskentelee yhdistyksen työntekijöitä, ja ne toimivat avoimina, matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina asuinalueen asukkaille. Lisäksi Mitassa on erittäin hyvät kokoustilat ja se perustettiin aikoinaan, että yhdistyksillä olisi paikka, jossa voisi kokoontua ja järjestää toimintaa. Hyvinvointikeskuksen ja Kortteliässän toiminta kuuluu Porvoon Yhdistyskeskuksen ja Porvoon kaupungin kanssa sovittuun kumppanuussopimukseen. Kumppanuustalo Mitan toimintaan yhdistys saa STEAn avustusta. 

Lisäksi yhdistys on tarjonnut hyvin suosittua ja edullista koti– ja siivousapua yhdistysten vähävaraisille henkilö jäsenille, mutta tämä toiminta on tällä hetkellä tauolla. Piha-aputoiminta puolestaan on toiminnassa ja tähän sisältyy kevyitä pihatöitä. 

Koronatilanteen takia Kumppanuustalon, Hyvinvointikeskuksen ja Kortteliässän toiminnoissa on ollut paljon rajoituksia ja muutoksia.   

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä? 

Järjestöjen välisessä yhteistyössä on tärkeää olla hyvä ymmärrys oman yhdistyksen tarkoituksesta ja siitä, miten yhteistyötä voidaan kehittää kaupungin, muiden järjestöjen ja tahojen kanssa. 

 “Yhdessä meissä on voimaa, voimme vaikuttaa.” 

Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää sote-uudistuksen valmisteluun? 

Toivottavaa olisi, että järjestöt otettaisiin mukaan jo asioiden valmisteluvaiheessa. Lisäksi on tärkeää kuunnella kentän ääntä, huomioida paikkakuntien erilaisuus ja antaa taloudellista tukea järjestöjen toimintaan. 

Kenet haluatte haastaa seuraavaksi juttusarjaan?

Haastamme Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry:n. 

Puheenjohtajan terveiset 

Kiitokset Loviisan Järjestöt ry:lle haasteesta. Toivon, että voimme tavata vielä syksyllä 2020 ja suunnitella yhteistyötä. 

Olen toiminut Porvoon Yhdistyskeskus ry:n puheenjohtaja 1.1.2020 lähtien. Sitä ennen olin pari vuotta hallituksen jäsen ja olen myös ollut muussa järjestötyössä pitkään.  Olen nähnyt yhdistyksen alkuvaiheet ja sen toimintaan liittyvät haasteet ja sen työmäärän, minkä edelliset puheenjohtajat ja hallituksen jäsenet ovat tehneetSaamme tällä hetkellä tukea STEAlta Kumppanuustalo Mitan toimintaan ja nyt on tehtävä yhteistyötä ja luotettava toisiimme, jotta voimme jatkaa toimintaamme pitkälle tulevaisuuteen.  

Eila Kohonen, puheenjohtaja, Porvoon Yhdistyskeskus ry 

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.