Kumaja kylässä: Pyörätuolitanssiseura Wendarit ry 

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kumaja tapasi Pyörätuolitanssiseura Wendarit ry:n puheenjohtajan Tomas Jonssonin Porvoossa. Jonsson tanssii single-kategoriassa ja harkitsee kilpailemista EM-tasolla ensi vuonna.  

Järjestö ja toiminta pähkinänkuoressa

Tiivistettynä istumme pyörötuolissa ja tanssimme musiikin tahdissa. Tiistaisin on kansantansseihin keskittyvä ryhmä, torstaisin ja sunnuntaisin harjoitellaan kilpatansseja. Ennen kilpailuja pyrimme harjoittelemaan enemmänkin.

Pyörätuolitanssissa on kolme kategoriaa, joista kombitanssissa toinen on pyörätuolissa ja pari pystyssä, duo-kategoriassa molemmat tanssijat ovat pyörätuolissa ja single-kategoriassa tanssitaan yksin. Seurallamme on kilpatanssijoita kaikissa kategorioissa ja osa kilpailee kansainvälisellä tasolla.  

Wendareiden jäseniä tulevat itäiseltä Uudeltamaalta ja pari etäjäsentä on Tampereella asti. Kiinnostusta olisi myös muista lähialueen kunnista, mutta kuljetusten puute harjoituksiin on ollut esteenä.

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Pyörätuolitanssissa on vaikea saada ihmisiä innostumaan ilman yhteistyötä. Yhteistyön avulla olemme saaneet riittävästi osallistujia kilpailuihin. Uudenmaan pyörätuolitanssijat Helsingissä ovat läheisin yhteistyötaho: käymme toistemme tapahtumissa ja esiinnyimme yhdessä esimerkiksi vammaismessuilla Keravalla. Viime vuonna Messukeskuksen tanssimessuilla toimimme yhdessä Kouvolan, Tampereen ja Helsingin pyörätuolitanssiseurojen kanssa.  

Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää sote- ja maakuntavalmisteluun?

On tärkeä, että harjoitustiloja on saatavilla jatkossakin säästöpaineista huolimatta. Lisäksi toivon, että pieniä järjestöjä kohdeltaisiin tasavertaisesti myös tilojen suhteen. Ikävässä tapauksessa Wendareilta vietiin jo sovitut kilpailutilat, kun isompi yhdistys tarvitsi samana päivänä tilat.  

Toinen asia liittyy tuettuihin kuljetuksiin, joista kunnat ja kaupungit nyt säästävät. Tässä tarvittaisiin lisää yhteistyötä, jotta mahdollisimman moni pääsisi harrastamaan myös yli kuntarajojen.  

Kenet haluatte haastaa seuraavaksi?

Uudenmaan pyörätuolitanssijat ja Porvoon invalidit

 

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.