Kumaja Kylässä: Vihdin Reumayhdistys ry

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Kumaja tapasi Vihdin Reumayhdistyksen puheenjohtajan Anna-Maija Hiitolan (kuvassa).

Järjestö ja toiminta pähkinänkuoressa

Vihdin Reumayhdistyksen tarkoituksena on toimia vertaistuen tarjoajana ja tukijana liikuntaelinsairauksia sairastaville henkilöille Vihdin alueella ja tukea näitä henkilöitä elämässä.

Järjestämme monenlaisia liikuntatapahtumia ja tuemme jäsentemme liikkumista ja kohtaamisia toisten jäsenten kanssa muun muassa tutustumalla erilaisiin liikuntamuotoihin, kuten keilailuun, naurujoogaan ja geokätkeilyyn ja teemme yhteisiä luontoretkiä. Yhdistyksemme järjestää lämminvesijumppaa Nummelan uimahallissa, johon osallistuu noin 30 henkilöä viikoittain. Tämä toimintamuotomme on suosittu, koska lämmin vesi tukee liikuntaelinsairaitten liikkumista ja helpottaa oloa.  Keksimme jatkuvasti uusia toimintamuotoja ja siksi toimintamme on vireää. Uusin avauksemme on Tarinatupa, joka kokoontuu kerran kuussa. Tällöin tapaamme jäsenen kodissa kahvittelun ja vertaistuen merkeissä.

Teemme myös aktiivista jäsenhankintaa: keskustelemme ja kohtaamme ihmisiä parhaamme mukaan. Jäseniä meillä on nyt noin 200. Pyrimme siihen, että paikallislehdissä on aina jokin juttu toiminnastamme ja teemme itseämme muutenkin tunnetuksi muun muassa antamalla haastatteluita. Työtä tehdään omalla persoonalla yhdistyksen puolesta ja oma toiminta onkin paras mainos yhdistyksestä ulospäin.  

Haluamme korostaa sitä, että myös pitkäaikaissairauden kanssa voi elää täysipainoista elämää. Olemme järjestäneet myös Hyvän mielen tapahtuman, joka liittyi Reumaliiton Mielen hyvinvointi- teemavuoteen ja siihen liittyvän Pähkäilypolun Nummelan harjun maastossa. Luentoja järjestämme kerran syksyllä ja keväällä. Syksyn luentomme käsitteli tietoisuustaitoja mielen hyvinvoinnin tukena, aiheesta puhumassa oli psykoterapeutti Pauliina Pellava. 

Keväisin teemme bussiretkiä lähikohteisiin, kuten Päiväkummun virkistyskylpylään ja Kisakallion Urheiliopistoonja teatteri– tai konserttiretkiä Lohjalle. Joulujuhlamme Päivölän virkistyskodissa on suosittu ja todellinen vanhan ajan joulujuhla puuroineen ja joululahjoineen. Kevätjuhlan järjestämme seurakunnan Riuttarannan leirikeskuksessa Moksissa toukokuussa saunaillan merkeissä. 

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhdistysten välinen kokemusten vaihto ja verkostoituminen. Tämä helpottaa myös yhteisten tilaisuuksien järjestämistä, samoin muun muassa retkien ja konserttimatkojen.  Tarvetta kohtaamisille toisten yhdistystoimijoiden kanssa olisi, mutta tilat kokoontumisille puuttuvat.  Kunta voisikin tarjota maksuttomia tiloja yhdistysten käyttöön. 

Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää sote-valmisteluun?

Tiloja pitäisi järjestää järjestöille, jossa voi kokoontua tai järjestää yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Haaste tulee myös siitä, että yhdistyksillä ei ole tiloja myöskään arkistoille, mitä uusi tietosuojalakikin edellyttää.  

Kenestä haluaisitte kuulla tässä järjestösarjassa seuraavaksi?

Vihdin Sydänyhdistyksestä

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.