KUMAJA KYLÄSSÄ: VIHDIN SYDÄN RY

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Huhtikuun puolivälissä Kumaja tutustui Vihdin Sydän ry:n toimintaan korona-ajasta johtuen puhelimitse. Vinkin haastatteluun saimme Vihdin Reumayhdistykseltä. Sydänyhdistyksen toiminnasta meille kertoi puheenjohtaja Ulla Linnavuori.

1. JÄRJESTÖ JA TOIMINTA PÄHKINÄNKUORESSA

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on sydänterveyden edistäminen toiminta-alueellamme Vihdissä tukeutuen Sydänliiton ja -piirin tavoitteisiin. Pidämme esillä elintapojen merkitystä terveydelle ja erityisesti pyrimme luomaan jäsenistölle mahdollisuuden liikuntaan, virkistykseen, vertaistukeen ja kuntoutukseen.

Sydänpiste on yhdistyksen tukipiste, joka on avoinna keskiviikkoisin. Sydänpiste sijaistee Kaarikeskuksessa Nummelan keskustassa. Siellä sijaitsee myös Sydänkahvilamme, joka on avoinna keskiviikkoisin klo 9–12. Kahvila on mainio tila ohjelmallisille tuokioille, asiantuntijaluennoille sekä vertaistuelle. Kesäkuukausina ja nyt korona-aikana kahvila ja tukipisteemme on suljettu.

Tarjoamme myös neuvonta- ja mittauspalveluita. Verenpaineen (maksuton) ja kokonaiskolesterolin (maksullinen) mittauksia ja neuvontaa Sydänpisteellä toteutetaan kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 9.30–11.30. Mittausten yhteydessä annetaan neuvontaa ja ohjausta sekä jaetaan aiheeseen liittyvää materiaalia.

Järjestämme elvytysharjoitustilaisuuden yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Harjoittelemme näissä tilaisuuksissa myös defibrillaattorin käyttöä. Meillä on myös asiantuntijaluentoja Etelä-Suomen Sydänpiirin toimesta, joissa käsitellään ajankohtaisia aiheita. Helsingin sydänsairaalasta saamme lääkäriluennon kerran vuodessa. Lisäksi kehitämme sydänpotilaiden hoitopolkua yhteistyössä terveyskeskuksen ja Lohjan sairaalan kanssa.

2. Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhteistyötä tehdessä voimme vaihtaa kokemuksia. Vertaistuki toisilta toimijoilta auttaa jaksamaan vapaaehtoistyössä. Teemme aktiivista yhteistyötä muiden lähialueiden sydänyhdistysten kanssa. Lisäksi teemme yhteistyötä esimerkiksi SPRn paikallisyhdistyksen, seurakunnan ja Vihdin kunnan kanssa. Etelä-Suomen Sydänpiirin tapahtumissa tapaamme muita aktiivisia sydänyhdistystoimijoita.

3. Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää sote-valmisteluun?

Sydänsairaan näkökulmasta tärkeää olisi sairastuneen hoitopolun selventäminen ja markkinointi. Olisi tärkeää kirkastaa, miten hoitopolku etenee, kun ihminen sairastuu infarktiin tai muuhun sydänsairauteen. Mitä tapahtuu sairaalasta pääsyn jälkeen ja kuntoutuksen eri vaiheissa.

Kenestä haluaisitte kuulla tässä järjestösarjassa seuraavaksi?

Lohjan Diabetesyhdistys ry

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.