MLL Uudenmaan piirin Isäkaveri-toiminta

 Aihe: Kumaja kylässä

Kumaja treffasi Teams-kokouksessa Petri Öhmanin ja Sven Claesin MLL:n Uudenmaan piiristä. He toimivat Uudellamaalla Isäkaveritoiminnan vetäjinä ja heidät haastoi juttusarjaan Maahanmuuttajat pyörille -hanke ja Monaliiku ry. Kuva on otettu ennen koronaa.

TOIMINTANNE PÄHKINÄNKUORESSA

Toiminnassa keskeistä on tarjota isille ja lapsille kahdenkeskisen vuorovaikutuksen ja vertaisuuden foorumeita. Hankkeen aikana on hyväksi havaittu, että mukana on fyysinen kohtaaminen isien kesken, mutta toiminnallisuus tai ”ohjelma” on harvemmin isille tärkeää. Vuorovaikutus tarhaikäisen lapsen ja toisten isien kanssa riittää. Mm. Iso-Antin leikkipuistossa kokoontuu Isäkahvila ja After Work -klubi. Siellä yhdessä laitetaan ruokaa lapsille ja samaan aikaan on mahdollisuus leikkiin.

Hankkeessa keskeistä on saada kaikentaustaisia isiä mukaan ja alkuperäinen idea olikin kehittää maahanmuuttajaisille tarjottavaa ystävätoimintaa. Kokeilujen kautta kuitenkin huomattiin, että ryhmämuotoiseen toimintaa isät lähtevät herkemmin.

Tätä kirjoitettaessa ryhmätoiminta on yhä tauolla. Tätä on korvattu virtuaalisilla keskusteluilla erilaisille isäkohderyhmille mm. #guytalk-konseptilla ja muiden toimijoiden kanssa Isyys poikkeusoloissa -otsikon alla. Maahanmuuttajaisille on myös oma suomenkielinen ryhmänsä.

MITÄ HUOMIOITA OLETTE TEHNEET JÄRJESTÖJEN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ?

Suomesta uupuu vielä vahva signaali isä-erityisen toiminnan puolesta. Meillä on toki paljon loistavia yhteiskumppaneita, mutta vaihtoehtoja voisi olla enemmänkin. Olemmekin katsoneet oppia ja esimerkkejä ulkomaita myöten. Netin ja paikalla käyneiden kumppaneiden kautta olemme tutustuneet mm. saksalaiseen Väterzentrum-toimintaan.

MINKÄLAISIA TERVEISIÄ HALUATTE LÄHETTÄÄ SOTE-UUDISTUKSEN VALMISTELUUN? 

Isossa uudistuksessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmien huomioiminen on keskeistä. Miehet tai isät eivät ole mikään vähemmistöryhmä, mutta sote-kentän näkökulmasta he tuntuvat olevan marginaalissa. Kannattaa jatkuvasti tarkistaa suunnitelmia ja katsoa ketkä ovat edustettuina suunnittelussa.

KENET HALUATTE HAASTAA SEURAAVAKSI JUTTUSARJAAN?

Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestöstä olisi mielenkiintoista kuulla.

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.