Uusi eduskunta aloitti työnsä – sote-uudistuksesta ei vielä tietoa
Uusi eduskunta valittiin 14.4.2019 ja 24.4.2019 se kokoontui ensimmäiseen täysistuntoonsa. Hallitustunnustelut ovat vaalivoittaja SDP:n johdolla käynnissä ja varsinaisten hallitusneuvottelujen odotetaan alkavan vapun jälkeen. Vielä on aikaista sanoa, mitä tämä tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiselle tai järjestöjen roolille uudistuksessa.
Puolueet eivät ole kovin selväsanaisesti vaalien alla tai vaalien jälkeen ottaneet kantaa siihen, millaista sote-uudistusta ne haluaisivat seuraavaksi edistää. Kriittisiä kantoja on kuultu siitä, että kaatunut maakunta- ja sote-uudistus oli liian massiivinen. Saattaa siis olla, että uudistusta lähdetään tekemään pienempinä kokonaisuuksina.
Kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta olivat ennen vaaleja sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan uudenlainen aluerakenne, jonka pohjalle sosiaali- ja terveydenhuolto pitää järjestää. Kokoomus kannatti kuntiin perustuvaa ratkaisua.
Yksityisten toimijoiden roolin sote-palveluiden tuottajana pitäisivät ennallaan kaikki muut puolueet, paitsi Vasemmistoliitto, joka vähentäisi yksityisten tuottamia palveluja. Edes kaatuneessa sote-mallissa laajaa valinnanvapautta nimenomaan yksityiseen tuotantoon nojaten kannattaneet Kokoomus ja Keskusta eivät enää vaalien alla sanoneet kannattavansa yksityisten roolin kasvattamista.
Valinnanvapaus onkin puolueita jakava teema. Eduskuntaan nousseista Kokoomus, Kristillisdemokraatit, Liike NYT, RKP ja Vasemmistoliitto kannattavat valinnanvapauden lisäämistä. Valinnanvapauden pitäisivät puolestaan ennallaan Keskusta, Perussuomalaiset, SDP ja Vihreät.
Valinnanvapaus voi kuitenkin tarkoittaa monia eri asioita. Esimerkiksi tällä hetkellä saa jo valita terveysaseman ja erikoissairaanhoidon yksikön kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista. Uusista esillä olleista valinnanvapauden keinoista palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti kelpaavat useimmille puolueille.
Kumaja seuraa hallitusneuvottelujen edistymistä ja jatkaa järjestöille tärkeiden teemojen edistämistä. Järjestöjen vaaliteemoista voit lukea lisää täällä.