Kumaja verkosto

Kumahdus 12/2018

Hei,

Joulu on jo ovella ja edessäsi on vuoden viimeinen Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Järjestöjen kehittäjäryhmä pureutui alueellisen hyvinvointikertomuksen valmisteluun
  3. Kumajan ja Opintokeskus Siviksen koulutuskiertue: Osaamisen tunnistamisesta potkua järjestötyöhön nyt ja tulevaisuudessa
  4. Potkua yhdistyksen toimintaan osaamisen tunnistamisesta -koulutus Espoossa
  5. Rahoittaja kansalaisjärjestöjen toimintaa ohjaamassa
  6. Kommentoi ja ideoi Kumajan vaalityötä
  7. Kumajan kyläilykierros
  8. Kumajan esittelykierros - Jaana Pirhonen

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Vuosi 2018 on ollut vauhdikas ja on jopa vaikea uskoa, että kiireinen syyskausi on hiljenemässä jouluun.

Edelleenkään emme tiedä, kuinka maakunta- ja sote-uudistuksen lopulta käy. Sen kuitenkin tiedämme, että järjestöt ovat tämän(kin) vuoden aikana osallistuneet uudistuksen valmisteluun monella tavalla. Viimeisimpänä järjestöjen kehittäjäryhmä aloitti työn Uudenmaan alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman parissa.

Suuri kiitos kaikille tänä vuonna Kumajan toiminnassa ja tapahtumissa mukana olleille!

Uusi vuosi tuo mukanaan paljon, niin uutta kuin tutumpaa. Eräs uusi avaus on Kumajan ja Opintokeskus Siviksen yhteistyö, josta voit lukea lisää tässä kirjeessä.

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Järjestöjen kehittäjäryhmä pureutui alueellisen hyvinvointikertomuksen valmisteluun

jarjestojen_kehittajaryhma_uutiskirje
Järjestöjen kehittäjäryhmän mielestä Uudenmaan alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman pitää osoittaa selkeästi, millaista tukea kohderyhmät tarvitsevat. Tällöin järjestöt voivat suunnata voimavarojaan niihin toimiin, jotka vaikuttavat aidosti uusmaalaisten hyvinvointiin.

11. joulukuuta kokoontuneen kehittäjäryhmän edustajat nostivat esiin myös indikaattoritiedon tarpeen. Tietoa järjestöt voisivat tuottaa aiempaa enemmän myös omasta toiminnastaan maakunta- ja kuntayhteistyön tueksi.

Lue lisää

3. Kumajan ja Opintokeskus Siviksen koulutuskiertue: Osaamisen tunnistamisesta potkua järjestötyöhön nyt ja tulevaisuudessa

koulutus_tussit_legot_uutiskirje
Järjestöjen oman osaamisen tunnistaminen on sen toiminnan elinehto ja avain muutoksessa sekä yhteistyössä niin muiden järjestöjen kuin esimerkiksi kuntien kanssa. Osaamisen ja vahvuuksien kirkastamisen avulla järjestöt voivat hahmottaa sitä, minkälaista osaamista ne tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa.

Kumaja-kumppanuusverkosto ja Opintokeskus Sivis haluavat yhdessä tarjota uusimaalaisille järjestöille mahdollisuuden vahvistaa toimintaansa muuttuvassa toimintaympäristössä järjestämällä koulutusta järjestön oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamisesta. Kevään aikana järjestetään koulutuskiertue, joka rantautuu viidelle eri paikkakunnalle …

Lue lisää

4. Potkua yhdistyksen toimintaan osaamisen tunnistamisesta -koulutus Espoossa

koulutus_tussit_legot_uutiskirje
Yhdistyksen osaaminen on toiminnassa mukana olevien ihmisten osaamisen summa. Tämän osaamisen tunnistaminen on yhdistyksen elinehto.

Kumaja ja Opintokeskus Sivis järjestävät yhdessä koulutuksen 16.1. klo 17.30-20 EJYn Kansalaistoiminnan keskuksessa osaamisen tunnistamisen koulutuksen järjestöille.

Koulutuksessa syvennytään sanoittamaan osaamista, jota yhdistykset tarvitsevat toiminnassaan nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan

5. Rahoittaja kansalaisjärjestöjen toimintaa ohjaamassa

lautakasa_uutiskirje
Rahoittajilla on huomattava valta siihen, miten kansalaisjärjestöt toimivat. Rahoittaja voi kriteereitä asettamalla määritellä, minkälaiset järjestöt se ylipäätään kelpuuttaa tuen hakijoiksi. Tämän lisäksi se voi valita, minkälaisten teemojen parissa toimivat järjestöt saavat siltä rahoitusta.

Näin rahoittajan kannalta ”epämääräisemmät” tai mahdollisesti väärää mieltä olevat toimijat voidaan rajata ulos jo hakuvaiheessa. Sama periaate päätee myös erilaisiin kuulemisiin ja muihin menettelyihin, joihin kansalaisjärjestöt halutaan …

Lue lisää

6. Kommentoi ja ideoi Kumajan vaalityötä

jrjestkaista_uutiskirje
Kumaja tekee vaikuttamistyötä eduskunta- ja mahdollisia maakuntavaaleja silmällä pitäen. Osana tätä työtä muun muassa tapaamme puolueiden edustajia. Kumaja voi myös mahdollisesti olla mukana järjestämässä vaalitilaisuuksia.

Jo vuoden 2018 alussa etsimme järjestöille yhteisiä vaikuttamis- ja vaaliteemoja InnoDuel-pelin avulla. Pelissä suurimman kannatuksen saaneisiin vaaliteemoihin pääset tutustumaan täällä: kumaja.fi/jarjestokaista

Lue lisää

7. Kumajan kyläilykierros

pyrtuolitanssiseura-wendarit_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Kumaja tapasi Pyörätuolitanssiseura Wendarit ry:n puheenjohtajan Tomas Jonssonin Porvoossa. Jonsson tanssii single-kategoriassa ja harkitsee kilpailemista EM-tasolla ensi vuonna.

Lue lisää
Kumaja fick intervjua Vänstugan i Ekenäs r.f:s verksamhetsledare Marianne Rosvall och blivande verksamhetsledare Ann-Maj Gabrielsson. Tipsen fick vi från Hangon Katulähetys.

Läs mera

8. Kumajan esittelykierros - Jaana Pirhonen

jaana_uutiskirje
Kumajan esittelykierros päätetään hankepäällikkö Jaana Pirhoseen. Jaanan työhuone löytyy Helsingistä Iiris-keskuksesta.

Lue lisää
ilotulituskortti_uutiskirje