Kumaja verkosto

Kumahdus 5/2019

Hei,

Tässä tulee toukokuun Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Miten kehittää Uudenmaan järjestöjen yhteistyötä ja vaikuttavuutta? Vastaa Kumajan kyselyyn
  3. Hallitusneuvottelut käynnissä - ensimmäisiä tietoja uudesta sote-mallista
  4. Järjestöjen asiantuntijapooli jatkaa osana Kumajan toimintaa
  5. Kehittäjäryhmän viimeinen kokous pohti tulevaa
  6. Kumajan kyläilykierros

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19

Toukokuu on ollut jatkoa poliittisesti jännittävälle keväälle. Kumaja seuraa tiiviisti meneillään olevia hallitusneuvotteluja. Tähän mennessä neuvotteluista on kerrottu julkisuuteen ensimmäiset tiedot tulevasta sote-mallista. Lyhyen yhteenvedon niistä löydät tästä kirjeestä.

Uusimaa 2019 -hanke, joka on ollut Kumajalle tärkeä yhteistyökumppani edellisessä sote-valmistelussa, päättää toimintansa 30.6.2019. Olemme kevään aikana keränneet yhteen ja dokumentoineet saavutuksia ja oppeja yhteistyöstämme, jotta niitä voidaan hyödyntää myös tulevan sote-uudistuksen valmistelussa.

Kumaja on myös yhdessä Järjestö 2.0 -ohjelmakokonaisuuden muiden hankkeiden kanssa kerännyt yhteen järjestöille tärkeitä näkökulmia sote-palvelujen järjestämisestä sekä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyöstä tulevassa valmistelussa hyödynnettäväksi.

Näyttää siis sille, että soten "uusi tuotantokausi" on pyörähtämässä käyntiin. Onneksi järjestöt ovat siihen entistä paremmin valmistautuneita!Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Miten kehittää Uudenmaan järjestöjen yhteistyötä ja vaikuttavuutta? Vastaa Kumajan kyselyyn

maailmanpyora_uutiskirje
Järjestöissä on runsaasti tietoa, taitoa ja kokemusasiantuntijuutta. Kumaja-kumppanuusverkoston tehtävänä on kehittää Uudenmaan järjestöjen keskinäistä yhteistyötä ja lisätä järjestöjen mahdollisuuksia vaikuttaa. Löytääksemme järjestöjä parhaiten palvelevat yhteistyön muodot ja vaikuttamistavat, kutsumme Uudenmaan järjestöt vastaamaan järjestökyselyymme.

Kyselyyn vastaaminen on helppoa ja vie noin 15 minuuttia.

Vastatkaa kyselyyn viimeistään sunnuntaina 16.6.2019 täyttämällä verkkolomake:
https://link.webropolsurveys.com/S/40CD43DEDDBAAAD7

Lue lisää kyselystä

3. Hallitusneuvottelut käynnissä - ensimmäisiä tietoja uudesta sote-mallista

jrjestkaista_uutiskirje
Hallitusneuvottelut ovat ovat SDP:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n kesken käynnissä Säätytalolla. Ensimmäiset uutiset neuvotteluissa mahdollisesti syntyvän hallituksen sote-linjauksista saatiin tällä viikolla.

Uudistus perustuisi 18 itsehallinnolliseen maakuntaan. Uudenmaan tilanne on kuitenkin erityisen mielenkiintoinen, sillä keskusteluissa on mukana myös pääkaupunkiseudulle mahdollisesti tehtävä erillisratkaisu. Mitä tämä käytännössä tarkoittaisi, on vielä epäselvää. Erillisratkaisua on tarkoitus työstää vielä hallitusneuvottelujen jälkeen vuoden 2019 loppuun asti.

Yhtenä suurena erona edellisen hallituksen esitykseen maakunta- ja sote-uudistuksesta on yksityisten palveluntuottajien pienempi rooli. Pääasiassa palvelut olisi tarkoitus järjestää ja tuottaa julkisesti.

Vielä on toki paljon isoja kysymyksiä auki. Esimerkiksi rahoitusta ja verotusta on tarkoitus ratkoa parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun asti.

Lue YLEn uutinen uudesta sote-mallista

4. Järjestöjen asiantuntijapooli jatkaa osana Kumajan toimintaa

tapahtuma-kumaja-14
Kumaja-hanke jatkaa Uudenmaan alueen järjestöjen verkoston rakentamista ja yhteistyön kehittämistä. Uusimaa 2019 -hankkeen lopettaessa työnsä 30.6.2019 järjestöjen asiantuntijapooli siirtyy osaksi Kumajan toimintaa.

Vuonna 2019 tärkeitä teemoja asiantuntijapoolin toiminnassa ovat yleiskuvan luominen uusmaalaisten sote-järjestöjen toiminnoista sekä järjestöjen keskinäinen organisoituminen Uudellamaalla.
Lue lisää

5. Kehittäjäryhmän viimeinen kokous pohti tulevaa

kehittjryhm_viimeinen-kokous_uutiskirje
Uudenmaan maakuntaa edellisen hallituksen esityksen mukaisesti valmistellut Uusimaa 2019 -hanke lopettaa työnsä 30.6.2019. Samalla päättyy myös Uusimaa 2019 -hankkeen yhteyteen perustetun järjestöjen kehittäjäryhmän toiminta. Kehittäjäryhmä kokoontui vielä viimeiseen kokoukseensa 6.5. Kuntatalolle.Lue lisää

6. Kumajan kyläilykierros

yeesi_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Kumaja vieraili mielenterveystoimintaa nuorille toteuttavan Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry:n toimistolla aurinkoisessa Itä-Pasilassa. Haastateltavina olivat hankepäällikkö Ville Särkelä ja jaksamiskoordinaattori Oona Hänninen, jotka ovat juuri aloittaneet työn uudessa Jaksaa, jaksaa? -hankkeessa.
Lue lisää
Kumaja fick tips från Vänstugan i Ekenäs att intervjua Klubbhus Fontana i Karis. Detta gjorde vi i april.
Läs mera