Kumaja verkosto

Kumahdus 3/2020

Hei,

Poikkeusoloista huolimatta täältä tulee uusin Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista.
Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Tarjoatteko korona-apua, juttuseuraa, muuta etätukea tai tekemistä? Ilmoittakaa Uusimaalaiset.fi-palvelun Korona-apu -sivulle
  3. Järjestöjen osallistumista Uudenmaan Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hankkeisiin työstetään
  4. Järjestöjen näkemyksiä yhteisestä koordinaatiosta sote-vaikuttamisessa vuoden 2020 jälkeen kartoitettiin
  5. Uudenmaan lapsi- ja perhejärjestöjen virtuaalinen kokoontuminen 1.4.
  6. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaaminen 28.4.
  7. Uusi rahankeräyslaki astui voimaan 1.3.2020
  8. Kumajan kyläilykierros

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Korona-virus on laittanut koko Suomen poikkeustilaan, millä on ilman muuta suuria vaikutuksia myös järjestöille. Suuri osa normaalista toiminnasta on täytynyt laittaa tauolle ja tapahtumia perua tai siirtää myöhemmäksi.

Tarve järjestöjen tarjoamalle avulle, tuelle ja toiminnalle ei ole kuitenkaan poistunut. Poikkeusolot saattavat päinvastoin aiheuttaa lisääntynyttä tuen tarvetta. Järjestöillä on monia tapoja toimia myös etänä. Uusimaalaiset.fi-sivustolle onkin alettu kerätä yhteen paikkaan tietoa järjestöjen toiminnasta korona-epidemian aikana. Käykää ilmoittamassa sivustolle poikkeusolojen toiminnastanne, niin saamme yhteisvoimin levitettyä tietoa tarjolla olevasta avusta, tuesta ja virkistyksestä!

Muina kuulumisina Kumajan kevään suurin tapahtuma Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi II järjestettiin 25.2. ja mukana oli sankka joukko järjestöasiantuntijoita. Kiitos kaikille osallistuneille!
Tapahtuman esitykset ja tallenne aamupäivän puheenvuoroista löytyy nyt Kumajan verkkosivujen materiaalipankista. Teemana oli osallisuus: miten se toteutuisi järjestöjen välisessä yhteistyössä tai sote-uudistuksen kiemuroissa?

Kumajan kevään tapahtumista ainakin päihde- ja mielenterveysjärjestöjen kokoontuminen saadaan toteutettua verkkotapaamisena.

Vaikka nykyhetki vaatiikin paljon huomiota, katsomme myös jo kohti tulevaa. Perustason palvelujen kehittämiseen tähtäävän Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman alueellisten hankkeiden hakuaika on meneillään. Samalla on jo alettu hahmotella keinoja, joilla järjestöt pääsevät osallistumaan yhteiskehittämiseen.

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Tarjoatteko korona-apua, juttuseuraa, muuta etätukea tai tekemistä? Ilmoittakaa Uusimaalaiset.fi-palvelun Korona-apu -sivulle

haeteemoittain_uutiskirje
Uusimaalaiset.fi -sivustolle on avattu uusi Korona-apua, etätukea ja -toimintaa -sivu, jonne kerätään yhteen paikkaan tietoja järjestöjen poikkeusajan toiminnasta.

Korona-virus on vaikuttanut suuresti myös järjestöjen toimintaan. Ihmisten tarve järjestöjen tarjoamalle tuelle, avulle, virkistykselle ja yhteisöllisyydelle ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään - päinvastoin. Moni toiminta on joutunut tauolle ja tapahtumia ja kokoontumisia on jouduttu perumaan. Osa tapahtumista on kuitenkin siirretty verkkoon, tarjolla …
Lue lisää

3. Järjestöjen osallistumista Uudenmaan Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hankkeisiin työstetään

miiasthle_uutiskirje
Uudenmaan sote-järjestöjen kumppanuusverkosto Kumaja ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aluekoordinaattori Miia Ståhle käynnistivät yhteistyön järjestöjen osallisuuden tukemiseksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman Uudenmaan hankkeissa.

Miia Ståhle on yksi THL:n viidestä aluekoordinaattorista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Hän työskentelee Uudenmaan alueiden lisäksi Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa tukien eri tavoin alueellisia toimijoita Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman hankkeiden valmistelussa ja toimeenpanossa. …
Lue lisää

4. Järjestöjen näkemyksiä yhteisestä koordinaatiosta sote-vaikuttamisessa vuoden 2020 jälkeen kartoitettiin

palikat_uutiskirje
Kumajan tavoitteena on Uudenmaan järjestöjen yhteistyön tukeminen sekä sen varmistaminen, että järjestöt pääsevät vaikuttamaan sote-uudistukseen. Kumajan, samoin kuin koko Järjestö 2.0 -ohjelman, toiminta kuitenkin päättyy vuoden 2020 lopussa.

Nyt pohditaankin, miten voitaisiin parhaiten tukea sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyötä ja vaikuttaa tehokkaasti sote-uudistukseen sekä tulevien itsehallintoalueiden valmisteluun vuodesta 2021 lähtien. Sekä SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry että Sosiaaliturvayhdistysten neuvottelukunta SOTUNET …
Lue lisää

5. Uudenmaan lapsi- ja perhejärjestöjen virtuaalinen kokoontuminen 1.4.

kumajan logo, taustalla ihmisiä suuren kalenterin päällä
Tervetuloa kaikki Uudenmaan lasten ja perheiden kanssa toimivat järjestöihmiset kahvittelemaan virtuaalisesti keskiviikkona 1.4. klo 9-10.

Ohjelmasta vastaa Perheet keskiöön! -hanke. Järjestöagentti Kaisli Syrjänen kertoo järjestöjen osuudesta Tulevaisuuden sote-keskusten suunnitteluun.

Lue lisää ja tule mukaan

6. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen etätapaaminen 28.4.

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen
Seuraava Kumajan päihde- ja mielenterveyssektorin tapaaminen järjestetään verkossa.

Aika: 28.4.2020 klo 9-12

Ohjelmassa mm. Ehytin ja Ehkäisevän Päihdetyön verkoston esittäytyminen sekä kertovat ajankohtaiset kuulumiset verkostosta. THL:n aluekoordinaattori Miia Ståhle kertoo tuoreinta tietoa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmasta ja Uudenmaan LAPE-agentti Tiina Turkia alustaa LAPE-hankkeesta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

7. Uusi rahankeräyslaki astui voimaan 1.3.2020

rahoituslaki_uutiskirje
Uudistetun rahankeräyslain myötä uudet rahankeräysluvat myönnetään toistaiseksi voimassaolevina.

Lain myötä perinteisen rahankeräysluvan rinnalle tulevat pienkeräykset. Uudistus ei vaikuta voimassaoleviin rahankeräyslupiin. Niiden rauetessa on 1.3.2020 alkaen mahdollisuus hakea toistaiseksi voimassaolevaa rahankeräyslupaa. Yhdistys voi myös todeta, että heidän tarpeisiinsa sopii paremmin pienkeräys kuin jatkuva rahankeräyslupa.

Lue lisää

8. Kumajan kyläilykierros

Suomen Caritas ry:n väkeä ryhmäkuvassa
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Kumaja kävi kylässä tutustumassa Suomen Caritas ry:n monipuoliseen toimintaan, joka todistaa että yhteistyöllä verkostoitumalla pienikin toimija saa paljon aikaan!

Lue lisää
Kumaja kävi tutustumassa Espoon keskuksen ME-talossa, jossa on yksi Niceheartsin Uudenmaan toimipisteistä. Siellä tapasimme yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Sjöholmin, joka on alun perin ollut perustumassa Nicehearts ry:tä. Koko toiminta lähti liikkeelle sen pohdinnasta, miten pojat vaikuttivat olevan paljon aktiivisempia osallistumaan ja ottamaan kantaa kuin tytöt.
Lue lisää