Kumaja verkosto

Kumahdus 8/2019

Hei,

Iloista elokuuta Kumahduksesta!
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Ensimmäisiä tuloksia Kumajan järjestökyselystä: järjestöjen verkostoituminen ja keskinäinen yhteistyö on lisääntynyt
  3. Uudenmaan sote-erillisratkaisua aletaan hakea
  4. Valtakunnallinen kiertue järjestöjen sote-tulevaisuudesta avattiin Helsingissä
  5. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen Espoossa
  6. Uudenmaan työllisyysverkoston tapaaminen: yhteiset vaikuttavat hankkeet
  7. Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi
  8. Kumajan kyläilykierros
  9. Kumajan esittelykierros - Jussi Koiranen

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19

Kesäinen Kumaja on kuin KUkantuoksuinen MAhtava JAlkakylpy
(Kumajan suunnittelupäivässä keksittiin sananlaskuja)

Elokuussa on palattu töihin niin järjestökentällä kuin sote-uudistuksen suhteen. Tuleva syksy on erityisesti Uudellamaalla jännittävää aikaa, kun hallitus ja alueen kunnat keskustelevat niin sanotusta Uudenmaan erillisratkaisusta. Kumaja seuraa tietysti tiiviisti, millaiseksi Uudenmaan maakunnan tulevaisuus soten osalta alkaa hahmottua.

Keskustelut Uudenmaan mahdollisesta erillisratkaisusta aloitettiin 16.8. Helsingissä ja samana päivänä järjestöväki oli kokoontunut samaan paikkaan pohtimaan järjestöjen sote-tulevaisuutta. Kun tulevaisuudesta tiedetään vain, että se tuo mukanaan suuria muutoksia, on järjestöjen tärkeää kehittää keskinäistä yhteistyötään. Yhteisillä tavoitteilla ja vaikuttamistyöllä saadaan enemmän aikaan, kuin kukin järjestö erikseen. Järjestöjen välisen yhteistyön kehittäminen ottaa harppauksen eteenpäin, kun Kumaja järjestää Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumin 2.10. Helsingissä. Lisätietoa tapahtumasta tässä uutiskirjeessä.

Tässä Kumahduksessa on myös tarjolla ensimmäisiä tuloksia Kumajan vuoden 2019 järjestökyselystä. Kyselyn vastausten perusteella niin soten seuraaminen kuin järjestöjen yhteistyön edistäminen on juuri sitä, mitä järjestöt Kumajalta haluavat ja odottavat.

Elokuussa pyörähtävät käyntiin monet järjestöjen toiminnot, ryhmät ja tapahtumat. Niistä kaikista kannattaa ilmoittaa uusimaalaiset.fi -verkkopalvelussa. Näin itselleen harrastusta tai vapaaehtoistehtävää etsivät löytävät kaiken järjestötoiminnan yhdestä osoitteesta.Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Ensimmäisiä tuloksia Kumajan järjestökyselystä: järjestöjen verkostoituminen ja keskinäinen yhteistyö on lisääntynyt

maailmanpyora_uutiskirje
Uudenmaan sote-järjestöjen kumppanuusverkosto Kumaja toteutti toisen järjestökyselynsä kesäkuussa 2019.
Kyselyssä selvitettiin uusmaalaisten järjestöjen yhteistyön ja vaikuttamisen käytäntöjä sekä muun muassa sitä, miten Kumaja on onnistunut järjestöjen yhteistyön edistämisessä Uudellamaalla.

Ketkä vastasivat?
Kyselyyn saatiin 182 vastausta, joista 27 ruotsinkielellä. Vastauksia saatiin kaikista Uudenmaan 26 kunnasta. Suurin osuus vastaajista oli sairaus- ja vammajärjestöjä (29 %), ikääntyneiden järjestöjä (22 %) sekä mielenterveys- ja päihdejärjestöjä (14 %).

Vastanneista järjestöistä 88 prosenttia sai avustusta toimintaansa. Suurimmat avustusten myöntäjät olivat kaupungit ja kunnat sekä STEA. Avustusmäärien välillä oli …
Lue lisää

3. Uudenmaan sote-erillisratkaisua aletaan hakea

Katukyltti Uudenmaankatu-Nylandsgatan taustallaan vihreitä lehtiä
Mikä Uudenmaan erillisratkaisu?

Antti Rinteen hallitus on suunnitellut toteuttavansa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen perustamalla itsehallinnollisia alueita, eli maakuntia, vastaamaan sote-palveluista. Maakuntia on tarkoitus perustaa 18. Uudenmaan tilanne poikkeaa kuitenkin muista maakunnista, sillä täällä harkitaan pääkaupunkiseudulle niin sanottua erillisratkaisua, jossa pääkaupunkiseudun kunnat eivät olisikaan mukana Uudenmaan sote-maakunnassa. Aikaa erillisratkaisun syntymiselle on näillä näkymin vuoden 2019 loppuun saakka. Työ alkaa elokuussa sosiaali- ja terveysministeriön järjestämällä keskustelutilaisuudella, johon …
Lue lisää

4. Valtakunnallinen kiertue järjestöjen sote-tulevaisuudesta avattiin Helsingissä

soste_tulevaisuuskiertue_uutiskirje
Soste ja STEA järjestävät 10 tapahtuman Järjestöjen sote-tulevaisuus -kiertueen alkusyksystä. Tapahtumista ensimmäinen pidettiin perjantaina 16.8. Helsingissä.

Sali oli täynnä, sillä mukaan oli mahtunut 100 ensimmäistä järjestötoimijaa Uudeltamaalta ja Päijät-Hämeestä. Tilaisuuden puheenvuoroissa pohdittiin järjestöjen näkökulmasta, mitä oppeja edellisestä sote-valmistelusta kannattaa pitää esillä ja hyödyntää myös tulevassa sote-uudistuksessa. Samaa teemaa jatkettiin myös ryhmäkeskusteluissa. Tilaisuuden keskusteluissa tuotiin esiin, että järjestöjen toimintaan tulevaisuudessa vaikuttaa …
Lue lisää

5. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaaminen
Tervetuloa mukaan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tapaamiseen 23.8.2019 klo 9-11 Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry:n tiloissa, Maapallonkatu 8 E-F (Kuitinmäki/Olari)!

Kumaja-verkosto kokoaa jälleen Uudenmaan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen asiantuntijat yhteen. Haluamme tapaamisten avulla kehittää sektorin järjestöjen yhteistyötä Uudellamaalla.

Lue lisää

6. Uudenmaan työllisyysverkoston tapaaminen: yhteiset vaikuttavat hankkeet

käveleviä ihmisiä ja Kumajan logo
Uudenmaan työllisysverkoston tapaaminen: Yhteiset vaikuttavat hankkeet

Aika: ma 2.9.2019, klo 11.30-15.30
Paikka: Iiriskeskus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Vates-säätiön KeKo-hanke, Kumaja ja Hyria säätiö järjestävät jälleen Uudenmaan työllistymistä edistäville järjestöille suunnatun tilaisuuden. Aiheena on tällä kertaa vaikuttavat yhteishankkeet. Yhteistyötä tekemällä kohdennetaan resurssit tehokkaammin. Työ tehdään suunnittelusta asti yhdessä eikä tuoteta päällekkäisiä hankkeita tai kilpailla samoista kohderyhmistä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

7. Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi

Uudenmaan sote-järjestöjen tulevaisuusfoorumi
Millainen on järjestötoiminnan tulevaisuus Uudellamaalla? Mitä yhteisiä tavoitteita Uudenmaan sote-järjestöillä on? Miten voimme vaikuttaa siihen, että tavoitteet toteutuvat? Millaista yhteistyötä Uudenmaan alueen järjestöt haluavat tehdä? Millaisia järjestöyhteistyön rakenteita Uudellamaalla tarvitaan?

Kumaja kutsuu Uudenmaan sote-järjestöjä ja muita aiheesta kiinnostuneita 2.10. Helsinkiin pohtimaan ja työstämään yhteistä järjestötoiminnan tulevaisuuden visiota.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

8. Kumajan kyläilykierros

vihreverj_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.
Kumaja kävi ihanan kesäisellä kyläilyllä tutustumassa Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -toimintaan. Innostavaa ja suorastaan eläimellistä toimintaa esittelivät Minna Malin (kuvassa vasemmalla) ja Miia Hesse.
Lue lisää
Toukokuun lopussa Kumaja pääsi Mielenterveysyhdistys Kaippari ry:n juttusille. Yhdistyksen toiminnasta meille kertoivat toimintavastaava Marjo Kaartinen sekä yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Sundman. Vinkin tähän haastattelun antoi Klubbhus Fontana.
Lue lisää

9. Kumajan esittelykierros - Jussi Koiranen

jussi_koiranen_uutiskirje
Kumaja sai elokuussa uuden asiantuntijan, kun Jussi Koiranen aloitti työt. Jussi liittyi tiimiin Kaisa Luhtalan siirryttyä toisiin tehtäviin.
Tervetuloa Jussi!
Lue Jussin esittely