Kumaja verkosto

Kumahdus 9/2018

Hei,

Syksyn tuulien mukana saapuu myös syyskuun Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Uudenmaan järjestöjen yhteistyöelin aloittaa toimintansa
  3. Uusimaalaiset.fi kokoamaan kansalaistoimintaa yhteen
  4. Järjestöjen rahoituksen tulevaisuus -tapahtuma Porvoossa
  5. Sote-aakkoset järjestöille Loviisassa
  6. Tuetun työllistymisen järjestöverkoston tapaaminen
  7. Loviisan vinkit kunnan ja järjestöjen väliseen yhteistyöhön
  8. Järjestöt ja digitaalisuus - järki- vai rakkausliitto?
  9. Kumajan kyläilykierros
  10. Kumaja esittäytyy - Kaisa Luhtala

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Syyskuun myötä syksy on todella päässyt vauhtiin. Maakunta- ja sote-lakien kohtalosta ei ole tietoa, mutta Uudellamaalla tehdään valmistelutyötä täyttä häkää.

Suurin uutinen on toimintansa aloittava maakunnan ja järjestöjen yhteistyöelin. Suuri määrä valtavan hyviä hakemuksia osoitti jälleen kerran, kuinka asiantuntevaa ja osaavaa järjestöväki on! Kehittäjäryhmästä tehtiinkin alkuperäisiä suunnitelmia suurempi ja sen rinnalle perustetaan järjestöjen asiantuntijapooli.

Tähän kirjeeseen on jälleen mahtunut mukaan erilaisia tapahtumia. Mukana on ihan uusia avauksia, mutta tuttuun tapaan tapahtumat järjestetään yhdessä järjestöjen kanssa. Vaikka tässä kirjeessä on myös asiaa digitalisaation mahdollisuuksista, on verkostoituminen parasta kasvokkain!Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Uudenmaan järjestöjen yhteistyöelin aloittaa toimintansa

kttely_uutiskirje
Valmistelutyön tueksi kootaan myös laajempi joukko asiantuntijoita

Uudenmaan maakuntaa valmisteleva Uusimaa2019 on asettanut maakunnan ja järjestöjen yhteistyöelimen. Järjestöedustajat on nimetty Uudenmaan järjestöjen kumppanuusverkosto Kumajan esityksestä.

Yhteistyöelimen työnimenä on järjestöjen kehittäjäryhmä, joka kuvastaa ryhmän tavoitetta kehittää toimivia malleja järjestöjen ja maakunnan yhteistyöhön tulevassa Uudenmaan maakunnassa.

”Järjestöt ovat merkittäviä kumppaneita aloittavalle maakunnalle. Uuden kehittäjäryhmän myötä voimme jo valmisteluvaiheessa yhdessä järjestöjen kanssa kehittää toimivat mallit yhteistyöhön”, kuvailee Timo Aronkytö, Uudenmaan sote-muutosjohtaja.

“Nyt asetettu yhteistyöelin vauhdittaa kehitystyötä. Maakuntavalmistelu jatkaa jo hyvin alkanutta vuoropuhelua …

Lue lisää

3. Uusimaalaiset.fi kokoamaan kansalaistoimintaa yhteen

stocksnap_3dlbjdzsv7_uutiskirje
Uusimaalaiset.fi -verkkopalvelu tukee kansalaistoiminnan parissa toimivien järjestöjen, yhdistysten, yhteisöjen, seurakuntien, kuntien ja kaupunkien sekä ei-kaupallisten yritysten toimintaa, vapaaehtoistyötä ja kehittämistoimintaa.

Uusi alueellinen verkkopalvelu kokoaa Uudellamaalla kansalaistoiminnan parissa toimivien tiedot yhteen paikkaan. Nykyiset kaupunkikohtaisesti järjestötietoa ja kansalaistoimintaa kokoavat Espoolaiset.fi ja Lohjalaiset.fi -verkkopalvelut yhdistyvät vuoden 2018 lopussa osaksi uutta Uusimaalaiset.fi -palvelua. Samalla palvelu laajenee kaikkiin Uudenmaan 26 kuntaan.

Lue lisää

4. Järjestöjen rahoituksen tulevaisuus -tapahtuma Porvoossa

Järjestöjen rahoituksen tulevaisuus
Avustukset mahdollistavat järjestöjen toiminnan.

Sote- ja maakuntauudistukset tuovat toteutuessaan muutoksia etenkin sosiaali- ja terveyssektorilla toimivien järjestöjen avustuksiin, kun maakunta ottaa vastuun sote-palveluiden järjestämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jäädessä kuntien tehtäväksi.

Kumaja-kumppanuusverkoston ja Porvoon yhdistyskeskuksen järjestämässä tilaisuudessa 25.10. WSOY-talossa pyrimme selvittämään, miten kunnassa, Uudenmaan maakunnassa ja STEA:ssa ja järjestöissä on valmistauduttu näihin muutoksiin.

Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta

5. Sote-aakkoset järjestöille Loviisassa

Sote-aakkoset järjestöille Loviisassa
Järjestöaktiivi, oletko pohtinut, mitä sote-uudistus tarkoittaa juuri sinun järjestösi kannalta? Tuntuuko sote-sanasto sekavalta?

Uudenmaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen kumppanuusverkosto Kumaja ja Loviisan Järjestöt ry toivottavat sinut tervetulleeksi syventämään sote-osaamistasi.

Kumppanuustalo Kulmassa 30.10. järjestettävän koulutuspäivän tavoitteena on lisätä osallistujan osaamista sote-uudistuksesta ja sanastosta. Päivän aikana terävöitetään yhdistyksen toiminnan tarkoitusta ja tunnistetaan yhdistykselle avautuvia uusia mahdollisuuksia sote-uudistuksessa.

Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta

6. Tuetun työllistymisen järjestöverkoston tapaaminen

käveleviä ihmisiä ja Kumajan logo
Kumaja, Vates-säätiön Keko-hanke ja TPY:n Uudenmaan alueellinen verkosto kutsuvat kaikki tuetun työllistymisen -sektorilla toimivat järjestöt rakentamaan omaa verkostoa Uudellemaalle.

Verkoston ensitapaaminen pidetään keskiviikkona 7.11. klo 12-16 Vates-säätiön tiloissa (auditorio, Oltermannintie 8, Helsinki). Tilaisuudessa kuullaan alustukset sekä kasvupalvelulaeista että sote- ja maakuntauudistuksista. Aikaa on varattu myös keskustelulle ja lopuksi työpajatyöskentelyn avulla pohditaan tuetun työllistämisen verkoston tarvetta ja tavoitteita.

Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta

7. Loviisan vinkit kunnan ja järjestöjen väliseen yhteistyöhön

katu_loviisassa_uutiskirje
”Suhteet kuntaan ovat erittäin hyvät, ja yhteistyö on tiivistä”, Loviisan Järjestöjen ja Kumppanuustalo Kulman toiminnanjohtaja Camilla Stjernvall vastaa empimättä, kun häneltä kysytään, miten järjestöjen yhteistyö kunnan kanssa toimii.

Samaa mieltä on Loviisan hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilä ja korostaa järjestöyhteistyön tärkeyttä: ”Järjestöihmiset ovat kuntalaisia ja yhteistyö luo edelleen osallisuutta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunta ei pärjää yksinään, tarvitaan esimerkiksi vertaistukea ja kokemusasiantuntijoita, …

Lue lisää

8. Järjestöt ja digitaalisuus - järki- vai rakkausliitto?

kirjoituskone_kahvia_uutiskirje
Elämme siirtymävaihetta, jossa paperiin nojannutta maailmaa ja digitaalista maailmaa sovitellaan yhteen. Digitaalisuudesta on puhuttu jo vuosia, eikä ainakaan maakunta- ja sote-uudistuksesta voi keskustella kovin pitkään ennen kuin esiin nousee digitalisaatio.

Digitalisaatioon liitetään suuria toiveita, yhtenä suurimmista jopa miljardien säästöt sote-kuluissa. Digitalisaatio tuo merkittäviä hyötyjä, jos sen avulla saadaan panostettua ennaltaehkäisyyn, autetaan ihmisiä osallistumaan omaan hoitoonsa ja luodaan ehjiä ja vaikuttavia …

Lue lisää

9. Kumajan kyläilykierros

hangon_katulhetys_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Syyskuussa Kumaja sai kyläillä Hangon Katulähetys ry:ssä. Monipuolista toimintaa esitteli meille toiminnanjohtaja Kauko Laaksamo. Kuvassa mukana myös Naisten pajan opiskelija Heidi Holappa ja toiminnanohjaaja Hanna Manner.

Lue lisää
Kumaja kyläili myös Valtakunnallisen työpajayhdistyksen, eli TPY:n, luona. Työpajatoiminta on hyvä esimerkki järjestöjen kyvystä tuottaa tarpeellista toimintaa alueille, jotka jäävät helposti eri toimintasektorien välille katveeseen.

Lue lisää

10. Kumajan esittäytyy - Kaisa Luhtala

kaisa_uutiskirje
Kumajan esittelykierros jatkuu. Aiemmin olemme tavanneet Elisan Itä-Uudellamaalla ja Soilen Länsi-Uudellamaalla.

Tällä kertaa matkataan pääkaupunkiseudulle, kun ääneen pääsee Kaisa.

Lue lisää