Kumaja kylässä: Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus

 Aihe: Järjestöt, Kumaja kylässä

Tammikuun pakkasilla juna vei kumajalaiset kyläilemään Keravalle Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskukseen. Paikan toimintaan meitä perehdytti toiminnanjohtaja Tarja Orlow (kuvassa). 

Toiminta pähkinänkuoressa

Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus on vapaaehtoistyötä organisoiva, aktiivinen ja monipuolinen toimintakeskus Keravalla. Keskuksella on moninainen rooli esimerkiksi asiantuntijana, tiedonvälittäjänä, kulttuuriareenana, ajankohtaisasioiden keskustelupaikkana ja ennen muuta yhteisöllisyyden ylläpitäjänä.  

Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus, tuttavallisemmin Talkoorengas, on toiminut Keravalla jo vuodesta 1991. Toiminnan tukemiseksi perustettiin vuonna 1994 yhdistys, Lähde ry. Meidät tunnetaan paikkana, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua monipuolisesti vapaaehtoistyöhön, ja josta saa apua ja tukea. Toimintamme koostuu pääasiassa vapaaehtoisista ja heidän halustaan auttaa sekä olla mukana toiminnassa, jonka juuri he itse kokevat tärkeäksi. Tällaista toimintaa on muun muassa ystäväpalvelu kotona, sairaalavapaaehtoistyö, saatto- ja kirjastoystävät, puhelinystävätoiminta ja digiystävät. Talkoorenkaan avunvälitys toimii linkkinä apua tarvitsevan ja auttajan välillä. Toiminnassa on tänä päivänä jo yli 250 vapaaehtoista hyväntekijää eri toiminnoissa. 

Vapaaehtoistoiminnan rinnalle perustettiin vuonna 1997 Hyvinvointiakatemia ehkäisemään syrjäytymistä ja luomaan yhteisöllisyyttä, toimien näin ennaltaehkäisevä toimintana. Hyvinvointiakatemian toimintaa ovat erilaiset, maksuttomat opinto-ja harrastuspiirit, luennot, koulutukset, konsertit sekä muut avoimet ja maksuttomat tilaisuudet ja tapahtumat. Kävijämäärät ovat vakiintuneet noin 10 000 vierailuun keskuksessa. Keskuksessa toimii myös Kahvila Kaisankammari sekä Galleria Orlow. 

Mikä on tärkein asia järjestöjen välisessä yhteistyössä?

Yhteistyö muiden tahojen kanssa on äärimmäisen tärkeää, viranomaiset, kunnat, eri yhdistykset ja organisaatiot muodostavat vahvan asiantuntija-ja kokemusverkoston. Tahtotila toimia yhdessä on kaiken a ja o, sillä hyvin harvoin vaaditut resurssit ja osaaminen ovat yhden toimijan käsissä. Luovuus, uudet näkökulmat ja toisin tekeminen ovat nykytilanteessa välttämättömiä. Esimerkkinä toimivasta yhteistyöstä voi mainita vuosittain järjestettävän Vanhustenviikon. 

Terveisenne sote-ja maakuntavalmisteluun

Pidetään peukkuja, jotta nyt maaliskuussa saadaan vihdoin päätökseen oikeamielinen ja kattava muutossuunnitelma ja sen myötä uudistus, joka oikeasti tulee palvelemaan meitä kaikkia tulevaisuudessa tasa-arvoisesti. 

Kenet haluaisitte haastaa seuraavaksi mukaan?

Keski-Uudenmaan Sopimuskoti ry:n tai Siskot ja Simot. 

Lue myös

Kirjoita hakusi ja paina Enter.