Sote-uudistuksen linjaukset valmistuivat
Hallitus julkisti 5.6.2020 linjaukset, joiden pohjalta sote-uudistuksen valmistelua jatketaan.
Rakenneuudistuksessa perustetaan sote-maakunnat
Sote-uudistusta tehdään rakenne- ja palvelu-uudistuksena. Rakenneuudistuksen tavoitteena on se, että perus- ja erikoistasolla sekä sosiaali- että terveydenhuollossa palveluiden järjestämisvastuu tulee alueella yhdelle järjestäjälle. Näitä järjestäjiä olisivat sote-maakunnat.
Sote-maakunnilla olisi vastuu lakisääteisistä tehtävistä, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta sekä palvelujen tarpeen, määrän ja laadun määrittämisestä ja tuottamistavoista. Sote-maakunnat vastaisivat myös pelastustoimen järjestämisestä.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen lakiluonnokset on tarkoitus antaa lausuntokierrokselle kesäkuun aikana.
Palveluja kehitetään Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmassa
Sote-palvelujen uudistusta tehdään kehittämistyönä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Ohjelman hankkkeiden rahoitushaku on päättynyt ja rahoituspäätöksiä odotetaan kesäkuun loppuun mennessä.
Uudenmaan sotessa mukaan 4 sote-maakuntaa, Helsinki ja HUS
Sote-rakenneuudistuksessa perustetaan 21 sote-maakuntaa, jotka toimivat sote-palvelujen järjestäjinä. Uudellamaalle sote-maakuntia syntyisi neljä: Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava. Helsingissä sote-järjestäjänä ja pelastustoimen järjestäjänä toimii Helsingin kaupunki. Neljän sote-maakunnan ja Helsingin kaupungin lisäksi Uudellamaalla sote-järjestäjänä toimii erillisen lainsäädännön nojalla myös HUS-maakuntayhtymä.