Kumaja verkosto

Kumahdus 5/2018

Hei,

Helteisen toukokuun kumahdus tulee tässä. Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Järjestöjen viesti Uudenmaan osallisuusohjelman valmisteluun
  3. Järjestöt työstivät yhteisiä teemoja Uudenmaan osallisuusohjelmaan
  4. Järjestökaista vie järjestöjen vaaliteemoja eteenpäin
  5. Päihde- ja mielenterveysjärjestöt tiivistivät yhteistyötään maakunnan tasolla
  6. Ruotsinkieliset järjestöt Uudenmaan palvelustrategian parissa
  7. Kumajan järjestökierros jatkuu

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Kevään aikana tiiviisti Uusimaa2019-hankkeen kanssa tekemämme työ Uudenmaan maakunnan erilaisten ohjelmien ja strategioiden parissa alkaa olla kevään osalta loppusuoralla.

Palvelustrategian ja osallisuusohjelman ensimmäiset luonnokset esitellään Uudenmaan liiton nykyiselle maakuntahallitukselle kesäkuussa. Järjestöjen panoksesta palvelustrategian työstämiseen kerroimme edellisessä Kumahduksessa. Alla voit lukea enemmän osallisuusohjelman järjestökirjauksista ja niiden työstämisestä.

Strategiatyötä jatketaan syksyllä, kun tiedetään ovatko maakunnat nyt kaavaillussa muodossa toteutumassa.

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Järjestöjen viesti Uudenmaan osallisuusohjelman valmisteluun

puhelin_ruuvit_sakset_uutiskirje
Järjestöjen esitykset Uudenmaan osallisuusohjelmaan

Kumaja on Uudenmaan maakuntaa valmistelevan Uusimaa2019-hankkeen pyynnöstä koonnut järjestöjen näkemyksiä osallisuudesta maakunnassa kirjattavaksi maakunnan osallisuusohjelmaan. Osallisuusohjelmassa kuvataan tavat, joilla tuleva maakunta osallistaa asukkaita ja tukee asukkaiden aktiivisuutta.

Seuraavassa on tiivistelmä Kumajan Uusimaa2019-hankkeelle esittämistä kirjauksista osallisuusohjelmaan: Osallisuuden periaatteet Yleisiä periaatteita ovat yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Osallisuus on ihmisoikeus, joka kuuluu kaikille: erityistä …

Lue lisää

3. Järjestöt työstivät yhteisiä teemoja Uudenmaan osallisuusohjelmaan

Järjestöt työstivät yhteisiä teemoja Uudenmaan osallisuusohjelmaan
Järjestöjen roolia Uudenmaan maakunnassa määritellään osallisuusohjelmassa, joka on osa maakuntastrategiaa.

Osallisuusohjelmassa kuvataan tavat, joilla tuleva maakunta osallistaa asukkaita ja tukee asukkaiden aktiivisuutta. Osallisuusohjelmaa valmistelee Uusimaa2019-hanke, jonka pyysi Kumajaa kokoamaan ohjelmatyöhön järjestöjen näkemyksiä osallisuudesta.

Kumaja järjesti kaksi pohjustavaa työpajaa ja toteutti Uudenmaan järjestöille suunnatun kyselyn osallisuudesta. Näiden pohjalta Kumaja koosti ja toimitti järjestöjen kannalta keskeisimmät teemat maakunnan valmistelijoille. Uusimaa2019 työstää parhaillaan …

Lue lisää

4. Järjestökaista vie järjestöjen vaaliteemoja eteenpäin

jrjestkaista_uutiskirje
Vieläkään emme tiedä, pidetäänkö lokakuussa maakuntavaalit. Järjestöille mahdolliset maakuntavaalit ovat kuitenkin niin tärkeät, että odottelemaan ei jäädä. Kumaja on yhdessä Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston Kumppanuudella soteen ja kuntiin -hankkeen kanssa startannut Järjestökaista-nimellä kulkevan vaalikampanjan.

Kevään aikana olemme käyneet keskustelemassa puolueiden kanssa järjestöille merkittävistä teemoista. Mikäli vaalit pidetään, niissä valittavat maakuntavaltuutetut päättävät mm. sote-palvelujen järjestämisestä maakunnassa sekä monista järjestöjen toimintaedellytyksiin liittyvistä kysymyksistä.

Järjestökaista-kampanjan ajamiin teemoihin voi tutustua osoitteessa kumaja.fi/jarjestokaista.

Lue lisää

5. Päihde- ja mielenterveysjärjestöt tiivistävät yhteistyötään maakunnan tasolla

kahvilapalaveri_uutiskirje
Kumaja kokosi yhteiseen tapaamiseen Uudellamaalla toimivia päihde- ja mielenterveysjärjestöjä 7. toukokuuta.

Suomen Mielenterveysseuran tiloissa järjestetyn tapaamisen tarkoituksena oli tuoda järjestöjen näkemyksiä esiin maakunnan valmisteluun ja samalla vahvistaa järjestöjen keskinäistä yhteistyötä Uudellamaalla. Järjestöjen kanssa keskustelemassa olivat Mikko Tamminen ja Pia Heiskari maakunnan valmistelusta.

Keskustelussa nostettiin esiin järjestöjen asiantuntemuksen hyödyntämistä maakunnan päihde- ja mielenterveyspalvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Järjestöillä on paljon osaamista päihde- …

Lue lisää

6. Ruotsinkieliset järjestöt Uudenmaan palvelustrategian parissa

ruotsinkiel_jrjestt_palvelustrategiatypaja_2018-04-27_uutiskirje
Nyland2019 ja Kumaja järjestivät yhteistyössä Uudenmaan ruotsinkielisille järjestöille palvelustrategiaan liittyvän työpajan Kuntatalolla 27.4.2018.

Tilaisuudessa tarkasteltiin ruotsinkielisen väestön ja järjestöjen tarpeita ja tavoitteita sote- ja maakuntauudistukseen liittyen. Erityisesti keskityttiin sote-palvelustrategiaan.

Tilaisuuteen osallistui 22 ruotsinkielisten järjestöjen edustajaa. Tämä tilaisuus oli jatkoa huhtikuun alussa Messukeskuksessa pidetylle 100 järjestön työpajapäivälle. Ruotsinkieliset järjestöt käsittelivät samoja teemoja, eli palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, ehjää palvelukokonaisuutta sekä valinnanvapauteen …

Lue lisää

7. Kumajan järjestökierros jatkuu

ehyt-uutiskirje
Kumajalla on usein ilo kohdata erilaisia järjestöjä. Lähes jokaisella kohtaamisella yllätymme yhä uudelleen siitä, kuinka hienoja asioita järjestöt tekevätkään. Jotta muutkin saisivat ainakin välähdykseltä tutustua toisiinsa, esittelemme järjestöjä pienessä sarjassa nimeltä Kumaja kylässä.

Tällä kertaa ensimmäinen tutustumiskohde oli Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (kuvassa). Heti alkuun saimme hauskan idean yhteisöllisyyden lisäämiseksi: palkkapäivän juhlistaminen teemapukeutumisella.

Lue lisää

Saimme tutustua myös Monika-naiset liittoon, joka on tänä vuonna 20 vuotta täyttävä monikulttuurinen naisjärjestö. Monika-Naiset liitto ry on perustettu edistämään maahanmuuttajataustaisten naisten yhdenvertaista asemaa ja oikeuksia.

Lue lisää