Kumaja verkosto

Kumahdus 2/2019

Hei,

Aurinko näyttäytyy yhä useammin ja sen voimalla täältä tulee Kumahdus.
Kumahdus on uutiskirje Kumajan uusimmista kuulumisista ja tapahtumista. Saat uutiskirjeen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa maakunta- ja sote-uudistuksen lakiesityksistä
  3. Uudenmaan kuntien järjestöavustukset lasketaan miljoonissa
  4. Järjestöt vaikuttavat: järjestölähtöisen auttamistoiminnan ja palvelutuotannon raja
  5. Järjestöjen kehittäjäryhmä järjestötiedon ja yhdyspintarakenteiden kimpussa
  6. Järjestöjen yhteiset teemat eduskuntavaaleihin
  7. Uudenmaan työllistymisen ja kuntoutuksen järjestöjen tapaaminen: Kasvupalvelut, kilpailutus ja järjestöt
  8. Ge föreningsverksamheten en kick - Kumajas Nätverksträff i Raseborg
  9. Potkua yhdistyksen toimintaan osaamisen tunnistamisesta - Kumajatreffit Lohjalla
  10. Kumajan kyläilykierros

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Maakunta- ja sote-uudistuksen kohtaloa jännitettiin taas, kun perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa lakiluonnoksiin perjantaina. Korjattavaa olisi vielä, kun laki nyt palaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Joka tapauksessa tiedetään, että aika käy tällä hallituskaudella vähiin. Nykyinen eduskunta jää vaalien takia istuntotauolle 15. maaliskuuta.

Vaikka me Kumajassa tietysti seuraamme uudistuksen vaiheita tiiviisti, eivät nämä käänteet lopulta muuta suuresti työmme suuntaa. Vaikka toteutuksesta ollaan erimielisiä, lähes yksimielisesti ollaan sitä mieltä, sote-palveluja on tarve uudistaa. Sote-järjestöillä on oltava vaikuttamassa tähän muutokseen. Järjestöjen vaikuttamistyöstä eri aiheiden parissa kerromme tässä uutiskirjeessä lisää.

Järjestöjen välistä yhteistyötä ja verkostoitumista tarvitaan joka tapauksessa. Siihen tarjoamme monenlaisia tilaisuuksia, joista on alla tietoa.

Uusien käänteiden myötä vaalikevät muuttui entistäkin kiinnostavammaksi. Järjestökaista-nimen alle on kerätty järjestöjen yhteisiä tavoitteita vaaleihin. Tutustukaa niihin alla ja nostakaa niitä keskusteluun ehdokkaiden kanssa!

Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa maakunta- ja sote-uudistuksen lakiesityksistä

palikat_uutiskirje
Perustuslakivaliokunta sai perjantaina 22.2.2019 valmiiksi lausuntonsa maakunta- ja sote-uudistuksen lakiluonnoksista. Valiokunnan tehtävänä oli arvioida, täyttävätkö lakiesitykset perustuslain määrittämät vaatimukset kansalaisia yhdenvertaisesti kohtelevasta lainsäädännöstä.

Lausunnon perusteella näyttää entistä epätodennäköisemmältä, että hallituksen maakunta- ja sote-uudistukset menisivät läpi tällä hallituskaudella, sillä lakeihin ei luultavasti ehditä tehdä perustuslakivaliokunnan vaatimia muutoksia. Yli 20 muutosta vaativaa kohtaa on vain liikaa tällä aikataululla.

Lue lisää

3. Uudenmaan kuntien järjestöavustukset lasketaan miljoonissa

verkostotreffit-sateenvarjot
Jos Uudenmaan kuntien järjestöille vuodessa myöntämät avustukset laitettaisiin yhteen pottiin, olisi summa suuruusluokkaa 90 700 000 euroa.

Tässä summassa ovat mukana kaikki eri alojen järjestöavustukset liikunnasta kulttuuriin ja ympäristöjärjestöihin. Sosiaali- ja terveysalan järjestöille Uudenmaan kunnat myöntävät vuosittain noin 10 100 000 euroa. Väkilukuun suhteutettuna kunnat tukevat järjestöjä noin 55 eurolla jokaista uusmaalaista kohti.

Lue lisää

4. Järjestöt vaikuttavat: järjestölähtöisen auttamistoiminnan ja palvelutuotannon raja

suunnitelmia_seinalla_uutiskirje
Maakunta määrittelee palvelutuotannon ja järjestölähtöisen toiminnan rajan, mikäli sote- ja maakuntauudistukset toteutuvat suunnitellulla tavalla.

Järjestöt toteuttavat huomattavan määrän auttamistoimintaa, joka muistuttaa joltain osin markkinoilla tuotettuja palveluita. Myös yrityksillä saattaa olla intressi pyrkiä tuottamaan tämäntyyppistä toimintaa. Epäselvä ja epävarma tilanne voi johtaa siihen, että rahoittajat lopettavat näiden toimintojen tukemisen vain varmuuden vuoksi.

Lue lisää

5. Järjestöjen kehittäjäryhmä järjestötiedon ja yhdyspintarakenteiden kimpussa

kehittjryhm_workshop_uutiskirje
Uudenmaan järjestöjen kehittäjäryhmä jatkaa toimintaansa vuonna 2019 osana Uusimaa 2019 -hanketta. Kehittäjäryhmä kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa 11. helmikuuta.

Kehittäjäryhmä jatkoi joulukuussa aloitettua työtä alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman parissa. Jotta alueellinen hyvinvointikertomus voi kuvata maakunnan hyvinvointia ja sen alueella tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, on siinä oltava mukana myös tietoa järjestöistä ja niiden toiminnasta. Mikä vieläkin arvokkaampaa, järjestöillä on jatkuvasti ajantasaista …

Lue lisää

6. Järjestöjen yhteiset teemat eduskuntavaaleihin

jrjestkaista_uutiskirje
Kumaja tekee vaalityötä kevään eduskuntavaaleihin. Osana tätä työtä on kerätty järjestöille yhteiset vaaliteemat. Teemat työstettiin yhdessä Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston Kumppanuudella soteen ja kuntiin -hankkeen kanssa.

Järjestöjen yhteiset vaaliteemat keskittyvät järjestöjen merkittävään rooliin yhteiskunnassa, järjestöjen toimintaedellytyksiin sekä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyöhön. Tutustu järjestöjen vaaliteemoihin täällä: kumaja.fi/jarjestokaista

7. Uudenmaan työllistymisen ja kuntoutuksen toimijoiden tapaaminen: Kasvupalvelut, kilpailutus ja järjestöt

käveleviä ihmisiä ja Kumajan logo
Uudenmaan työllistymisen ja kuntoutuksen toimijoiden tapaaminen: Kasvupalvelut, kilpailutus ja järjestöt

Aika: ke 6.3.2019, kahvi klo 8.45, ohjelma 9.00-12.00

Paikka: Oltermannitalo, auditorio, Oltermannintie 8, 00621 Helsinki

Vates-säätiön KeKo-hanke, Kumaja ja Hyria säätiö järjestivät marraskuussa 2018 ensimmäisen Uudenmaan työllistymistä edistäville järjestöille suunnatun tilaisuuden, ja nyt on seuraavan tilaisuuden aika!

Lue lisää ja ilmoittaudu

8. Ge föreningsverksamheten en kick - identifiera föreningens kompetens nu och i framtiden! Kumajas Nätverksträff 13.3. i Raseborg

Ge föreningsverksamheten en kick - identifiera föreningens kompetens nu och i framtiden! Kumajas Nätverksträff i Raseborg
Föreningens kunnande består av de föreningsaktivas kompetenser. Att identifiera och analysera föreningens kunnande är en förutsättning för framgångsrik föreningsverksamhet.

I utbildningen fördjupar vi oss i konsten att identifiera och med ord beskriva det kunnande som föreningar behöver i sin verksamhet nu och i framtiden.

Läs mera

9. Potkua yhdistyksen toimintaan osaamisen tunnistamisesta - Kumajatreffit 2.4. Lohjalla

Potkua yhdistyksen toimintaan osaamisen tunnistamisesta - Kumajatreffit Lohjalla
Yhdistyksen osaaminen on toiminnassa mukana olevien ihmisten osaamisen summa. Tämän osaamisen tunnistaminen on yhdistyksen elinehto.

Koulutuksessa syvennytään sanoittamaan osaamista, jota yhdistykset tarvitsevat toiminnassaan nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

10. Kumajan kyläilykierros

seniorsurf_uutiskirje
Kumaja kylässä -sarjassamme tutustumme erilaisiin järjestöihin - käymällä kylässä.

Tällä kertaa kävimme kylässä tutustumassa innostavaan SeniorSurf-toimintaan, joka innostaa ja kannustaa ikäihmisiä nettiin. Keskellä talvea oli hauska muistella kesäistä suunnittelupäivää ja sen satoa Liisa Tiaisen ja Teija Saarisen (kuvassa) kanssa.

Lue lisää
Tammikuun pakkasilla juna vei kumajalaiset kyläilemään Keravalle Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskukseen. Paikan toimintaan meitä perehdytti toiminnanjohtaja Tarja Orlow.

Lue lisää