Kumaja kylässä Keski-Uudenmaan Kehitysvammaisten Tuki ry:ssä
Jatkamme pienten järjestöesittelyjen sarjaamme Keski-Uudenmaan Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa.
Kuvassa ovat
takarivissä vasemmalta: Tuula Ahjomäki, Birgitta Vuorela, Markku Vuorela, Kuisma Björnman
eturivissä vasemmalta: Satu Pitkänen, Leila Hännikäinen, Kirsti Keckman
Järjestönne toiminta pähkinänkuoressa
Toimintamme perusta on vertaistuki ja kehitysvammaisten hyvinvoinnin tukeminen. Pidämme esillä kehitysvammaisuuteen liittyviä asioita. Keräämme tietoa ja tarjoamme sitä jäsenillemme. Yleishyödyllisenä yhdistyksenä tarjoamme vapaa-ajan toimintaa yhdessä muiden vastaavien yhdistysten kanssa jäsenyydestä riippumatta kaikille alueen kehitysvammaisille, asuivatpa he palveluasunnossa tai kotona.
Tärkeintä järjestöjen välisessä yhteistyössä?
Vapaaehtoisuuteen pohjautuvissa yhdistyksissä toimivien henkilöiden tavoittaminen, jotta voitaisiin tehdä yhteistyötä. Yhteistyö onnistuu, kun yhdistyksellä on konkreettista toimintaa ja tekijöitä sille. Kiitoksemme Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry:lle sekä Kehitysvammaisten tukiliitto ry:lle yhdistysten kokoamisesta nimensä alle sekä verkostoitumistilaisuuksien järjestämisestä.
Terveisenne sote- ja maakuntavalmisteluun?
Valmistelutyössä olisi tärkeää ottaa huomioon se, että kehitysvammaisille on ollut vaikea saada henkilökohtaisia avustajia, sillä vammaisen pitäisi toimia tällöin työnantajana. Työnantajana toimimisessa työnantajan pitäisi huolehtia mm. vakuutusasioista ja vieläpä työsuhteessa mahdolisesti ilmenevistä riitatilanteista, mikä on kehitysvammaiselle käytännössä mahdotonta. Palvelusetelit eivät myöskään ole ole toimiva ratkaisu kehitysvammaisten palveluitten järjestämiseen.
Kehitysvammaisen lapsen kasvaessa tulisi vanhemmilla olla mahdollisuus toimia hänen edunvalvojanaan ilman suurta byrokratiaa ja huolehtia kehitysvammaisen lapsensa asioista. Vanhemmalla täytyy olla mahdollisuus huolehtia aikuisesta lapsestaan myöskin hänen siirryttyään palveluasuntoon. Vanhemmat tuntevat kasvattamansa nuoren ja osaavat tulkita parhaiten hänen tarpeitaan. Yleensä vanhemmat osaavat antaa kehitysvammaisenkin itsenäistyä ja ilmaista omat mielipiteensä asioissa. Minkäänlaista pakottamista tähän avustamiseen ei tietenkään voi olla, vaan jokainen tapaus pitää ratkaista erikseen kuuntelemalla tarkasti kehitysvammaisen mielipiteet.
Lisää tietoa Keski-Uudenmaan Kehitysvammaisten Tuki ry:stä: keutuki.yhdistysavain.fi/