Kumaja verkosto

Kumahdus 6/2018

Hei,

Tämän kesäisen kumahduksen myötä toivotamme kaikille hyvää kesää. Seuraavan kerran Kumahdus ilmestyy sähköpostiin taas elokuussa.

Aiheina tällä kertaa:
  1. Kumajan kuulumiset
  2. Sote- ja maakuntauudistuksen siirtyminen on myös mahdollisuus panostaa järjestöjen yhteiseen vaikuttamistyöhön
  3. Järjestöneuvottelukuntaa suunnitellaan osaksi Uudenmaan maakunnan valmistelua
  4. Vaalit siirtyvät - Järjestökaistan vaalityö jatkuu syksyllä
  5. Järjestöt haluavat toimia ja vaikuttaa yhteistyössä, kertoo Kumajan kyselyn raportti
  6. EU:n tietosuoja-asetus astui voimaan
  7. Kumajan järjestökierros jatkuu
  8. Kumajan esittelykierros alkaa

1. Kumajan kuulumiset

tapahtuma-kumaja-19
Ennen kesälomia on ollut hyvä hetki vetää yhteen kaikkea sitä, mitä Kumaja-verkosto on yhdessä ehtinyt tehdä tänä keväänä. Samalla katsomme jo tulevaan syksyyn. Luvassa on uusia ja innostavia avauksia sekä jo hyväksi havaittuja tuttuja juttuja!

Kumaja toivottaa kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää. Palaamme Kumahduksen muodossa jälleen elokuussa.Kumaja viestii verkossa

Kumajan verkkosivut löytyvät osoitteesta kumaja.fi.
Verkkosivuilla kerrotaan aina uusimmat uutisemme sekä ilmoitetaan ensimmäisenä tulevista tapahtumistamme.
Somessa pääset seuraamaan Kumajaa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä

2. Sote- ja maakuntauudistuksen siirtyminen on myös mahdollisuus panostaa järjestöjen yhteiseen vaikuttamistyöhön

jarvimaisema_jaana_uutiskirje
Sote-uudistus siirtyy – Kumajan vaikuttamistyö etenee

Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistus siirtyy taas vuodella eteenpäin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa heinäkuussa mietintöänsä valmiiksi eduskuntakäsittelyä varten, joten pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että sote-uudistus ja uusien maakuntien toiminnan aloittaminen viivästyy vuoteen 2021.

Vuosi lisää on kuitenkin lyhyt aika ajatellen uudistuksen käytännön toteutusta. Maakunnan valmistelijat ja tulevat maakuntavaltuustot tarvitsevat kaiken ajan valmistella …

Lue lisää

3. Järjestöneuvottelukuntaa suunnitellaan osaksi Uudenmaan maakunnan valmistelua

puhelin_ruuvit_sakset_uutiskirje
Kumajan aloitteesta Uudenmaan maakuntaan ollaan perustamassa järjestöjen edunvalvonta- ja vaikuttajaelin. Toistaiseksi järjestöneuvottelukunnaksi nimetty elin edustaisi kaikkia järjestösektoreita. Siitä tulisi sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluvaiheen kumppani maakuntaa valmistelevalle Uusimaa2019-organisaatiolle maakunnan ja järjestöjen välisiä yhteistyörakenteita ja toimintamuotoja kehitettäessä.

Tämä järjestöneuvottelukunta toimisi kokeiluna tulevan maakunnan pysyvälle järjestöjä osallistavalle yhteistyöelimelle. Sen tehtäviä olisi osallistua mm. maakuntastrategian ja sen osallisuusohjelman työstämiseen ja järjestöjen toiminnan asemoimiseen maakunnassa.

Lue lisää

4. Vaalit siirtyvät - Järjestökaistan vaalityö jatkuu syksyllä

jrjestkaista_uutiskirje
Kumajan ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston Kumppanuudella soteen ja kuntiin -hankkeen yhteinen Järjestökaista-kampanja teki koko kevään valmistelevaa vaalityötä.

Ensisijaisesti työ on keskittynyt maakuntavaaleihin, mutta järjestöjen esiin nostamat teemat ovat monelta osin tärkeät myös eduskuntavaaleja ajatellen.

Järjestöjen toimintaedellytyksiin ja toimimaan järjestöyhteistyöhön liittyvät teemat luotiin yhdessä järjestöjen kanssa mm. pelaamalla InnoDuel-peliä, jossa sai ehdottaa teemoja ja kannattaa toisten tekemiä ehdotuksia. Järjestökaistan tavoitteena on saada …

Lue lisää

5. Järjestöt haluavat toimia ja vaikuttaa yhteistyössä, kertoo Kumajan kyselyn raportti

sormet_varpaat_uutiskirje
Kumaja selvitti vuodenvaihteessa 2017-2018 ensimmäisessä järjestökyselyssään uusmaalaisten järjestöjen tekemää yhteistyötä sekä vaikuttamismahdollisuuksia sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluvaiheessa. Kyselyllä haluttiin kartoittaa järjestöjen näkemyksiä siitä, millaista järjestöjen yhteistyö on nyt ja miten sitä voitaisiin kehittää. Verkossa toteutettu kysely oli suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveyssektorilla toimiville järjestöille ja siihen saatiin yli 200 vastausta.

Järjestökyselyn tulosten laaja raportti on nyt julkaistu Kumajan verkkosivuilla. Järjestöjen vaikutusmahdollisuudet sote- ja …

Lue lisää

6. EU:n tietosuoja-asetus astui voimaan

kierratysmerkki_uutiskirje
Euroopan Unionin uusi tietosuoja-asetus, GDPR, astui voimaan 25.5.2018. Asetus tarkentaa toimintatapoja, joilla henkilötietoja kerätään ja käsitellään. Kumaja on koko toimintansa ajan noudattanut tarkasti tietosuoja-asetuksia. Tutustu Kumajan rekisteriselosteeseen. Jos sinulla on kysyttävää Kumajan rekisterikäytännöistä, ota yhteyttä kumaja@kumaja.fi.

7. Kumajan järjestökierros jatkuu

leijonaemot_uutiskirje
Kumajalla on usein ilo kohdata erilaisia järjestöjä. Lähes jokaisella kohtaamisella yllätymme yhä uudelleen siitä, kuinka hienoja asioita järjestöt tekevätkään. Jotta muutkin saisivat ainakin välähdykseltä tutustua toisiinsa, esittelemme järjestöjä pienessä sarjassa nimeltä Kumaja kylässä.

Kumaja pääsi järjestöesittelyjen sarjassa vierailemaan tällä kertaa Leijonaemot ry:n luona. Järjestön toiminnasta meille kertoivat järjestötyöntekijä Heli Parjanen (kuvassa oikealla) projektityöntekijä Minna Juvalainen. Juvalainen työskentelee järjestön Perhe edellä puuhun -projektista, jossa luonnon hyvinvointivaikutuksia halutaan tuoda mahdolliseksi myös erityislapsiperheiden erityiseen arkeen.

Lue lisää
Kesä ollessa kauneimmillaan ja Kumaja pääsi kesävieraaksi FinFami Uusimaa ry:n luokse. FinFami on mielenterveysomaisten asialla. FinFamin tähän haastattelusarjaan haastoi ESKOT ry.

Lue lisää

8. Kumajan esittelykierros alkaa

elisa_lipponen_porvoo_uutiskirje
Kumaja on kyläillyt innokkaasti uusmaalaisten järjestöjen luona ja aiomme ehdottomasti jatkaa järjestöihin tutustumista. Samalla kuitenkin huomasimme, että emme ole kovinkaan paljoa kertoneet meistä kumajalaisista. Korjaammekin tämän esittelemällä itseämme hiukan enemmän.

Ensimmäiseksi päästetään ääneen Elisa, joka on kuvassa aurinkoisessa Porvoossa.

Lue lisää