Järjestöjen sote-muutostuki saa STEAlta rahoituksen – tutustu suunnitelmaan
SOSTEn ja Maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunnan yhdessä suunnittelema Järjestöjen sote-muutostuki 2021-2023 kuuluu alustavasti STEAn rahoittamiin toimintoihin. Hankekokonaisuuden tavoitteena on tukea järjestöjä sote-muutoksessa. Tätä toteutetaan valtakunnallisten ja maakunnallisten järjestöjen sekä paikallisyhteisöjen yhteistyössä.
Kuten Kumajakin on jo aiemmin tiedottanut, EJY ry vastaa Uudenmaan osuudesta. Uudellemaalle palkataan kaksi aluekoordinaattoria (voit tutustua rekrytointi-ilmoitukseen täällä). Sote-muutostuen suunnitelma on myös nyt nähtävillä, ja löydät sen kokonaisuudessaan täältä.
Hankekokonaisuuden yleiset tavoitteet ovat seuraavat:
- Sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöjen rooli ja toimijaverkostot kuntien ja hyvinvointialueiden kumppaneina kansalaisten sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi vakiintuvat osaksi suomalaista yhteiskuntaa sote-uudistuksessa alusta lähtien.
- Julkinen valta tunnistaa ja tunnustaa järjestötoiminnan merkityksen sote-palvelutuotannossa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, ja järjestöjen rooli näiden tehtävien toteuttamisessa on selkiytynyt.
- Hankkeen myötä järjestöjen tietojohtamista ja toiminnan näkyväksi tekemistä on vahvistettu tukemalla kansallisen tietopohjan yhdenmukaistamista.
Suunnitelmassa on erikseen osio, jossa kuvataan sote-muutostuen käyttötarkoitusta Uudellamaalla:
- Turvataan järjestöjen avustusmäärärahat sote-järjestämisvastuun siirtyessä kunnilta maakuntiin. Kehitetään ja otetaan käyttöön sote-keskuksissa avustusmäärärahojen budjetointi, haku- ja jakamiskäytännöt.
- Mallinnetaan ja tuotteistetaan pääosin EJY ry:n Ak2-rahoituksella julkisen sektorin ja järjestöjen väliset yhteistyökäytännöt: 1) Julkisen sektorin asiakkaiden neuvonta kansalais- ja järjestötoiminnan pariin (palveluohjaus toimeksi.fi-palvelun avulla) ja 2) Kansalais- ja järjestötoiminta julkisen sektorin tiloissa ja tapahtumissa. Tuetaan edellä mainittujen toimintamallien käyttöönottoa ja juurtumista tulevaisuuden sote-keskusten (Helsinki, Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Vantaa-Kerava) valitsemissa teemoissa eri puolella Uuttamaata.
- Tuodaan esille järjestöjen tarjoama tuki eri kohderyhmille ja järjestöjen tarjoamat osallistumismahdollisuudet Uudellamaalla. Kehitetään erityisesti järjestöjen toimintatiedon keräämistä, tilastointia ja hyödyntämistä esim. hyvinvointikertomuksissa.